Deze week is iTunes Match in Nederland beschikbaar gekomen. Een nieuwe abonnementsdienst van Apple (€25 per jaar) waarmee je je bestaande muziekcollectie kunt omzetten in de versie die ook in de iTunes Music Store kunt kopen. Zodra een match is gemaakt staat het betreffende nummer in een kwaliteit van 256 Kbps AAC voor je klaar in je iCloud, zelfs als je eigen nummers een mindere kwaliteit hadden. Er is wel een limiet, je kunt niet meer dan 25.000 van je eigen externe MP3′s matchen. De songs kunnen dan vanuit je iCloud worden gestreamd naar je iPhone, iPod Touch of iPad. Nou ja, echt streamen is het niet. Als je op afspelen klikt worden ze naar bijvoorbeeld je iPhone gedownload, maar tijdens dat downloaden kun je ze afspelen. Daarna blijven de tracks op je iPhone staan. Om iTunes Match in te schakelen op je iPhone, iPod of iPad ga je naar Instellingen > Muziek > iTunes Match.

Is het de moeite waard?

Het kan om diverse redenen handig zijn om je eigen muziekcollectie altijd beschikbaar te hebben zonder dat je alles eerst op je iPhone moet laden. Het scheelt schijfruimte, je gebruikt alleen ruimte voor de songs die je echt wilt afspelen. Heb je de song afgespeeld dan kun je het gedownloade bestand zelfs weer verwijderen, de “cloudversie” blijft bestaan. Daarnaast tellen de songs niet mee voor je ruimte die op iCloud gebruikt, dus je kunt ook daar veel meer songs kwijt.

Maar misschien is het witwassen wel de meest aantrekkelijke optie? Kun je al die MP3’s uit de tijd dat 128 kbps de standaard was eindelijk eens in een fatsoenlijke kwaliteit omzetten.

Dat allemaal bij elkaar opgeteld kan het de investering van € 25,- best de moeite waard maken.

Ik ben zelf nu bezig om de 192 kbps MP3’s die ik ooit heb gemaakt van mijn Beatles CD’s om te zetten naar de iTunes versie. Handig, op Spotify staan ze niet en zo heb ik die ook allemaal “in the cloud” beschikbaar op mijn iPhone en in een betere kwaliteit.

Witwassen in de praktijk

Tip! Voordat je de iTunes Match aan het werk zet kan het handig zijn je bibliotheek in iTunes wat te schonen. Door de toestroom van nieuwe gebruikers is de verwerking soms nog erg traag.

  • Start iTunes Match. De dienst zal eerst gegevens van je collectie verzamelen, dan de nummers matchen met muziek in de iTunes Store en als laatste de albumcovers en resterende nummer uploaden. Dat kan even duren!

Nu de witwas praktijken:

Open je bibliotheek in iTunes, selecteer de nummers die je wilt omzetten in de 256 Kbps AAC versie en verwijder deze:

Zorg dat “Deze nummers ook uit iCloud verwijderen” niet is aangevinkt en klik op Nummers verwijderen.

Verplaats de bestanden dan naar de prullenbak.

Je zult zien dat de nummer in je iTunes bibliotheek blijven staan maar nu met een downloadknopje er achter.

Klik op de downloadknopjes en de bestanden worden keurig in de map Mijn Muziek ► iTunes ► iTunes Music opgeslagen in de AAC (m4a) versie.

Maar wacht we zijn er nog niet!

Afgekeurde bestanden toch laten verwerken

Het kan zijn dat iTunes Match bepaalde bestanden heeft afgekeurd, bijvoorbeeld omdat het een hele lage bitrate heeft. iTunes toont dan een wolkje met een streepje er door. Zie het voorbeeld hieronder.

Dit bestand heeft een bitrate van 80 kbps en dat werd iTunes Match zelfs te gortig. Wil je hier toch de 256 kbps versie van hebben? Ga dan als volgt te werk:

  • Zorg dat in de Voorkeuren van iTunes de importinstelling op 128kbps AAC staat
  •  Geef een rechtermuisklik op de track en kies AAC versie aanmaken.
    • Verwijder vervolgens de MP3-versie (naar de prullenbak)
    • Klik rechts op de nieuwe versie en kies voor Toevoegen aan iCloud
    • Als dat gelukt is kun je ook de nieuwe versie verwijderen en vervolgens vanuit iCloud alsnog de 256 Kbps AAC downloaden. Resultaat:

Mooi of niet? Eigenlijk geen geld toch die 25 Euro? En als je het abonnement opzegt kun je al die witgewassen bestanden houden.

Is het legaal?

In Nederland is downloaden toegestaan, zelfs als het downloaden bij een illegale aanbieder betreft. Zelfs Buma-Stemra heeft toegegeven dat downloaden van illegale platformen in Nederland gewoon mag, waardoor de voorwaarden geen probleem vormen in Nederland. ( zie laatste alinea)

Misschien allemaal te mooi om waar te zijn of waar te blijven? Profiteer er van zolang het kan.