Gisteren leuke discussies gevoerd over de uitbetalingen van Spotify met o.a. Thomas Acda. Aanleiding was deze tweet:

 

Dankzij het geweldige Storify kun je de hele discussie hier nalezen.

Zelfs Nick en Simon melden zich even.

 

Tja, die Nick en Simon, de enige artiesten in de Top 40 van de afgelopen week van wie de muziek niet op Spotify te vinden is. En dan staan ze nog niet erg hoog dus blijkbaar helpt dat anti-Spotify beleid ook weer niet zo geweldig.

Ze mogen het uiteraard helemaal zelf bepalen, maar volgens mij laten die gasten geld liggen. De situatie van Nick en Simon is redelijk te vergelijken met de Zweedse artiest Jonathan Johansson, die ook vrijwel alleen populair is in zijn eigen land. Deze artiest wist in de maand na het uitbrengen van zijn nieuwe album 200.000 Zweedse kronen (ongeveer 25.000 Euro) binnen te harken. Daarvoor waren 5 miljoen streams nodig. dat is €0,0045 per stream. Zo’n beetje hetzelfde bedrag dat mijn labeltje per stream ontvangt, dus hij heeft geen voorkeursbehandeling bij Spotify, mocht je dat denken.

Het verhaal over Jonathan Johansson is afkomstig van het Deense financiële dagblad Børsen. Het artikel zit achter een paywall, maar ik heb een kopie kunnen scoren. Als je goed bent in Deens of overweg kunt met Google Translate: je kunt de PDF-versie hier downloaden.

Als Nick en Simon wel op Spotify zouden zitten moeten ze met zo’n geweldige fanbase toch ook wel miljoenen streams per maand kunnen halen? Wat denk jij?