Via welk Spotifyabonnement wordt het meest gestreamd?

Het is al weer een tijdje geleden dat ik aandacht heb besteed aan de opbrengsten van streams. Door de veranderde manier van rapporteren en afrekenen heb ik namelijk zo’n berg aan data binnen dat ik lang op zoek ben geweest naar een goede methode om dit te publiceren. Om het overzichtelijk te houden zal ik me deze keer beperken tot de opbrengsten van streams die door de Nederlandse gebruikers van Spotify zijn gegenereerd.

Het beeld over de eerste vijf maanden van dit jaar ziet er dan als volgt uit:

Spotify NLstreams 2013

Dat vraagt om wat uitleg. Spotify betaalt per abonnementsvorm een ander bedrag. Je ziet per maand zes verschillende bedragen. Ad Funded zijn de gratis streams, Unlimited en Premium spreken voor zich. KPN Premium zijn de streams van de klanten die via KPN gratis Spotify genieten. Mobile zijn de streams van Premium gebruikers die een mobiele app hebben geactiveerd. Al hun streams, zowel mobiel als op de desktop worden dan betaald vanuit het Mobile potje. Datzelfde principe wordt toegepast bij de KPN-klanten die ook mobiel luisteren.

Hoe wordt de uitbetaling per stream berekend? 

Grofweg gaat dit als volgt: voor elk van de zes vormen wordt per maand de opbrengt berekend. 70% daarvan is voor de betalingen aan de rechthebbenden. Die 70% wordt dan gedeeld door het aantal streams en je hebt het bedrag per stream. Stel in januari zijn er in Nederland 10.000 Unlimited abonnementen van € 5 per maand. Die brengen dan  € 50.000 op. 70% gaat naar de rechthebbenden, dus er valt  €35.000 te verdelen.
Stel dat die 10.000 gebruikers in januari 12 miljoen streams genereren. € 35.000/12.000.000 = € 0,0029
Zo’n zelfde rekensom wordt voor elke abonnementsvorm gemaakt.

Daarmee kun je ook meteen verklaren waarom de KPN Premium en Mobile streams meer opbrengen dan de normale Premiumgebruikers. De KPN-gebruikers streamen minder dan de gebruikers die het Spotifyabonnement uit eigen zak betalen. Resultaat is een hoger bedrag per stream. Moet je daar als artiest blij mee zijn? Het betekent ook dat je muziek minder wordt geluisterd en per saldo zal het dus niet meer opbrengen. Daarom is het interessant ook even te kijken naar de aantallen streams per abonnementsvorm.

Hoeveel wordt er gestreamd per abonnementsvorm?

Nu heb ik slechts een heel klein labeltje, dus het is de vraag of dit representatief genoeg is, maar bij mij ziet het beeld er als volgt uit:

Aantallen stream per maand

Opvallend is het lage aantal gratis streams. Er wordt veel meer betaald gestreamd! De meeste streams komen van de Premiumklanten die Spotify ook mobiel gebruiken.

In een grafiekje wordt dat helemaal duidelijk:

Streams per abo

Is dat niet opvallend? Maar liefst 80% van de Nederlandse streams komt van betalende klanten. Had jij dat verwacht? Ik niet. Zoals gezegd is mijn kleine labeltje natuurlijk niet echt representatief. Gelukkig heb ik een wat groter label bereid gevonden mij inzage te geven in hun gegevens. De data van ClubAC30, het label van onder andere Ringo Deathstarr, geeft een vergelijkbaar beeld.

Hoe het in andere landen zit? In Zweden is het zelfs veel hoger dan 80%. In de Verenigde Staten is het echter opvallend lager. Daar kom ik een volgende keer nog op terug.

Elke artiest die zijn muziek niet op Spotify wil uitbrengen met als reden. “Ik ga mijn muziek niet gratis weggeven!” kan op zoek naar een ander argument.

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *