De discussie over het verwijderen van de muziek van Taylor Swift van Spotify blijft maar doorgaan. De grote baas van Spotify, Daniel Ek schreef naar aanleiding daarvan een uitstekend stuk. Lees de Nederlandse vertaling van zijn betoog  Ik hoef daar denk ik niets aan toe te voegen.

Streams versus sales
Laat ik eens een voorbeeld uit de praktijk tonen.Dit zijn de ontwikkelingen na een release op alle belangrijke downloadsites en streamingdiensten via mijn eigen bescheiden labeltje.

streamssales

(klik op het plaatje voor een grote versie)

Het beeld is duidelijk. De downloads via iTunes kennen een korte piek. Albums worden daarna bijna niet meer gedownload en tracks slechts sporadisch. Het aantal streams zakt na de release even in maar blijft later vrijwel constant op een niveau van bijna 2000 streams per dag in de laatste 3 maanden.

Nog een aardig plaatje dat de verhoudingen mooi weergeeft.

itunesspotifySpotify is goed voor maar liefst 80,26%. iTunes voor 18,18%. Alle andere diensten zijn bij elkaar goed voor nog geen 2% van de verkopen.

Ik realiseer me terdege dat mijn labeltje te klein is om een representatief beeld te geven maar toch….. Zou leuk zijn als meer artiesten/labels deze info eens delen. Wie durft?