Spelen met het algoritme van Spotify

Een tijdje terug verscheen er een video waarin wordt uitgelegd hoe het algoritme van Spotify de aanbevelingen voor bijvoorbeeld je Discover Weekly bepaalt. Heel interessant, maar 100% duidelijk is het ook weer niet. Zou het niet leuk zijn als je ook een beetje kunt uitproberen of het algoritme wel de voor jouw interessante aanbevelingen doet? Een beetje spelen met het algoritme en een mooie playlist met passende nummers bouwen? Dan heb ik iets leuks voor je:

Discover Quickly

Het is een website die is gebouwd met behulp van het onvolprezen Spotify for Developers, een community die programmeurs in staat stelt apps en websites te bouwen op basis alle data in de gigantische database van Spotify. Eerder liet ik je al kennis maken met een website die data van Spotify gebruikt om nooit afgespeelde songs boven water te krijgen: Forgotify.

Discover Quickly heeft een andere insteek.  Ga naar Discover Quickly en koppel je Spotify account. Je kiest vervolgens bijvoorbeeld een song, playlist of artiest en Discover Quickly toont welke aanbevelingen Spotify heeft voor vergelijkbare tracks die passen bij jouw muzieksmaak. Als ik bijvoorbeeld The Beach Boys als artiest opgeef, krijg ik deze songs als aanbeveling.

Zodra je met je muisaanwijzer over een afbeelding gaat, begint de track zonder enige vertraging af te spelen. Dat doet me direct denken aan de Netflixserie over Spotify The Playlist, waarin je ziet hoe Daniël Ek de programmeurs van Spotify tot het uiterste drijft om tracks zonder enige vertraging direct te laten starten. Hij zal tevreden zijn met Discover Quickly, het gaat zo snel dat het af en toe gewoon irritant is.

Playlist bouwen? Sneller en makkelijker dan ooit.

Bij het maken van een playlist ben je meestal aangewezen op je geheugen om de volgende passende track te vinden. Maar niemand kent jouw muzieksmaak beter dan het algoritme van Spotify, Hoe handig dus dat je dit algoritme kunt inzetten voor het vinden van een passende track

Om een track af te spelen hoef je hem dus alleen maar even aan te wijzen. Wil je de track in een playlist opnemen, klik er op en in het roze labeltje rechtsboven verschijnt een 1

Op naar de volgende en als je genoeg songs hebt gevonden, klik je op het roze labeltje waarna je de playlist in beeld krijgt. Je kunt dan direct een nieuwe playlist in je Spotify account aanmaken, of de songs toevoegen aan een bestaande playlist.

Meer ontdekken

Via het menu bovenaan  heb je snel toegang tot je playlist, tracks albums en meer.

Klik eens op Genres.

Wist je dat er zoveel Genres bestonden? Ook Random Artist en Randon Genre kan interessante muziek opleveren.

Ben je geïnteresseerd in Genres kijk dan ook even op Everynoise.com ( ook een met Spotify for Developers gebouwde web app)  Die site is ook goed voor een muzikale ontdekkingsreis.

Genoeg speelgoed om een regenachtige dag door te komen. Ik heb er voor alle duidelijkheid ook nog even videootje van gemaakt:

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *