De laatste tijd timmert de band Mell & Vintage Future regelmatig aan de weg. Ze hebben een nieuw album uit, Roots & Romance, fijn album met covers van een paar van mijn favo songs. Zet je I Can’t Make You Love me, I’d Rather Go Blind en Gravity op één plaat dan kun je bij mij niet meer stuk.

Gaat het over Mell & Vintage Future dan wordt vrijwel altijd als eerste vermeld dat Mell de kleindochter is van Piet Veerman van The Cats. Leuk om te weten, maar mij viel nog iets anders op: wat een geweldige Hammond als begeleiding! Wie is die gast die zo lekker speelt? Met dank aan vriend Google: die gast is Nico Brandsen. Eerlijk gezegd nooit eerder van gehoord. Even doorklikken bracht mij bij een radio-interview waarin Nico vertelt over zijn loopbaan en zijn instrumenten. Kijk en luister! Smullen!

Nico vertelt dat zijn liefde voor de Hammond is gewekt door onder meer Cor Steyn (van Dorus) en The Peddlers. Laat dat nu ook precies degenen zijn die mij destijds deden besluiten te stoppen met klassiek piano en op zoek te gaan naar een orgel? Het werd jammer genoeg alleen geen Hammond; te duur en te zwaar. Na lang zeuren bij mijn vader zijn we naar Medemblik gereden om daar bij de firma Moeskops een Eminent aan te schaffen. Pa pakte meteen door en deed mijn broer en ik op orgelles bij Wijker in IJmuiden. Dat hield niet lang stand, mijn broer hield er al snel mee op en ik wilde niet van die standaard electronisch orgelmuziek spelen ( denk Orgel Joke).

Dat werd dus lekker op de Eminent rammen in de kamer boven de kapsalon van mijn vader. Keihard Yours is no disgrace van Yes meespelen op het orgel dat via een fuzz-pedaal op mijn stereo was aangesloten. De klanten zullen er wel gek van geworden zijn, maar Pa heeft er nooit over geklaagd.

De Eminent is nog jaren meegegaan, tot mijn vrouw vond dat dit ouderwetse lelijke ding uit de huiskamer moest verdwijnen. Tijdje niet meer gespeeld maar een toen nog modern Yamaha-keyboard nam minder ruimte in en kon wel door de beugel. Ook belangrijk, je kon het eenvoudig opbergen… Na twintig jaar trouwe maar sporadische dienst was het keyboard ook wel eens aan vervanging toe. In een muziekwinkel in Alkmaar kon ik even spelen op een electrische piano, de Roland FP-80. Geweldig apparaat met een hele mooie sound, die moest het worden. Kwam ook nog een lekker Fender Rhodes geluid uit en een fraaie Hammond. Top! Koop gesloten. Toen ik in een bandje ging spelen bleek dat die Roland toch wel erg zwaar was om elke keer mee te zeulen en op die pianotoetsen speel je niet zo lekker orgel. Zo kwam er dus een Nord synthesizer in huis. Niet de Stage ( te duur) maar een tweedehands Nord Electro.

Bedankt Nico!,Door jouw aanstekelijke demo wil ik nu eigenlijk toch de Hammond waar ik al jaren stiekem naar verlangd heb. Dat wordt weer even doorsparen….