Ik voer al enige tijd een eenzame strijd tegen het zero streams fenomeen: songs op streamingdiensten die nog nooit zijn gestreamd. Misschien denk je dat zullen er niet veel zijn. Hou je vast, het zijn er maar liefst 38 miljoen! Niet zo gek want er worden dagelijks zo’n 120.000 nieuwe tracks geupload naar de streamingdiensten. Geen enkele playlistcurator heeft tijd om die allemaal te beluisteren.

Ik vis er met behulp van de site Forgotify elke week 5 uit songs uit en plaats die in mijn Undiscovered Weekly playlist. Ik selecteer de songs puur op basis van mijn eigen smaak. Nu is die blijkbaar niet zo best want de lijst heeft tot op heden slechts 2 volgers. Geen punt, het is heel leuk om in de zero streams vijver te vissen. Misschien vind ik zo maar een nog onbekend pareltje. Ik vecht daarom stug door.

5 songs per week is nog geen druppel en zelfs minder een dan watermolecuul op een gloeiende plaat. Ik heb Spotify voorgesteld om dit te automatiseren en een zelfde soort Undiscovered playlist te maken, maar dan op basis van het smaakprofiel van de individuele gebruiker. Dat zou meer zoden aan de dijk zetten. Helaas is dat ook een teleurstelling gebleken. Het voorstel heeft nog niet veel likes gekregen, ook slechts twee.

Hulp uit onverwachte hoek

Tot mijn grote verrassing krijg ik opeens steun van een grote speler op de streaming muziekmarkt: SoundCloud. Deze dienst gaat een nieuwe feature met de naam First Fans. Met behulp van Artificial Intelligence beveelt de dienst elke nieuw geuploade track aan bij 100 gebruikers met een relevante muzieksmaak.

Goed bezig SoundCloud! Overstappen?

SoundCloud scoort bij mij steeds meer punten. Ze zijn al overgestapt naar het User Centric Payment System: het geld van een SoundCloud-abonnee gaat alleen naar de artiesten die hij/zij heeft geluisterd. En nu ook nog deze door mij gewenste First Fans feature. Ik denk er serieus aan om van Spotify over te stappen naar SoundCloud. Spotify zit echyter inmiddels zo in mijn systeem dat ik deze overstap nog niet durf te maken. Ik blijf voorlopig nog even hopen dat Spotify ook het User Centric Payment System en een First Fans feature invoert.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *