Rdio nu ook in Nederland en België

Ik zal eerlijk zijn, het was ook voor mij een volslagen verrassing dat deze dienst vandaag in Nederland en België beschikbaar is gekomen. Rdio werd in 2010 geïntroduceerd door Janus Friis één van de oprichters van KaZaA en Skype, niet bepaald onbekende diensten. Gaat Rdio net zo’n succes worden en is dit een serieuze concurrent van Spotify en Deezer?

De eerste indruk van Rdio is positief. De webversie ziet er strak en bijzonder overzichtelijk uit. Aanmaken van een account kan ook zonder Facebook. Rdio heeft een gratis proefperiode van 7 dagen en gelukkig hoef je niet meteen creditcardgegevens in te voeren. Dat hoeft pas als je echt een abonnement neemt. De prijzen van een abonnement zullen geen verrassing zijn  5 Euro per maand voor gebruik op de PC en 10 Euro als je ook op je mobiel of tablet van Rdio wil gaan genieten. Dat is zo langzamerhand standaard. Betalen kan overigens alleen met een creditcard.

Op de computer kun je Rdio in je browser afspelen, voor degenen die liever muziek via een aparte applicatie draaien zijn ook Apps voor Windows en Macicon

Catalogus

Ook Rdio claimt net als Spotify 18 miljoen songs aan boord te hebben. Uiteraard ontbreken net als op Spotify bijvoorbeeld The Beatles. Toch zijn op Rdio weer wel alle albums Pink Floyd beschikbaar. Verder zie ik op het eerste gezicht geen opvallende verschillen.

Update: Musicspotter maakte me er op attent dat vreemd genoeg het werk van Mumford & Sons ontbreekt op Rdio.

Ik heb even test uitgevoerd door een willekeurige Spotify playlist te importeren via Resp.in. Dit is het resultaast
icon

Van de 100 worden er 99 geïmporteerd (??). Ze verschijnen wel allemaal in Rdio maar een aantal is niet afspeelbaar. Dat kan misschien deels aan de tool van Resp.in liggen want ik zie een paar songs die ik los wel kan vinden en spelen.

(Nog) geen Nick & Simon en vergelijkbare Nederlandse artiesten, maar verder heb ik zo snel geen opvallende gaten in de collectie gevonden.

Fijn dat je albums in één keer in een overzichtelijke collectie kunt opnemen.

Ook leuk is de optie onder gerelateerde artiesten. Je ziet door wie deze artiest is geïnspireerd en wie deze artiest op zijn/haar beurt heeft geïnspireerd.

Geluidskwaliteit

Opvallend dat er door Rdio geen concrete info wordt gegeven over het formaat en de kwaliteit van de streams. Ik heb een song met Replay Media Catcher opgeslagen en het blijkt om een 192 kbps MP3 te gaan, Dat is behoorlijk minder dan de 320 kbps die Spotify levert, maar of je dat nu direct hoort blijft altijd de vraag.

Mobiel

Er zijn apps voor iPhone, iPad, Androïd en Windows Phone. Ook zien er allemaal fantastisch mooi uit en hebben alle benodigde functies aan boord. Songs, albums en playlists kunnen naar de apparaten gedownload worden voor offline afspelen.

Afstandsbediening
Erg handig is dat bijvoorbeeld je de iPhone ook meteen als afstandsbediening voor Rdio op de computer kunt gebruiken en zelfs andersom.

Conclusie

Rdio is een welkome nieuwkomer in de inmiddels overvolle markt van streamingdiensten. Voor wat betreft uiterlijk en bedieningsgemak wint deze dienst duidelijk van Spotify. Ga je meer voor de apps en features als crossfading en gapless playback dan zal Rdio je teleurstellen. Ook de 192 kbps MP3 zal wellicht audiofielen afschrikken, echt opvallend slechter is geluidskwaliteit naar mijn persoonlijke mening niet.

Groot voordeel van Rdio is ook dat je een overzichtelijke collectie van albums kunt opbouwen, dat is toch een stuk prettiger dan die rommelige lijsten in Spotify met alle albums en playlists door elkaar zonder handige sorteermogelijkheden.

Probeer het gewoon zelf eens uit, het is 7 dagen gratis en heb je nog een tweede e-mailadres dan kun je er nog eens 7 gratis dagen aan vastknopen.

www.rdio.com

 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Rdio nu ook in Nederland en België

  1. Nou zou ik denken dat Rdio net zoals Deezer & Spotify een deal gaat sluiten met een (mobiele) provider om snel te groeien en Vodafone is nog vrij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *