Qobuz: Streaming muziek in HiFi-kwaliteit

De afgelopen week was er veel aandacht voor de Pono Player een initiatief van Neil Young om een eind te maken aan het tijdperk van de muziek in de vorm van een zwaar gecomprimeerd bestand als MP3. Neil gaat voor topkwaliteit in de vorm van het bij audiofielen populaire FLAC-formaat en een speciale draagbare speler. Jammer dat het hele systeem is gebaseerd op het ouderwetse downloaden. Albums gaan bovendien tussen de 15 en 25 dollar kosten. Ik ben bang dit hem niet gaat worden.

Meer kans van slagen maakt de Franse dienst Qobuz die begin dit jaar ook in Nederland beschikbaar is gekomen. Qobuz is de eerste dienst die je muziek in FLAC-formaat laat streamen. Daar hangt wel een prijskaartje aan, een Qobuz HiFi abonnement kost € 19,99 per maand. Wil je alleen klassieke muziek luisteren dan is het maandbedrag € 14,99. Ook een jaarabonnement is mogelijk, je krijgt dan 2 maanden gratis.
Verder biedt Qobuz ook goedkopere abonnementen waarmee je uitsluitend 320 kbps MP3 kunt streamen, maar dat is denk ik minder interessant.

Qobuz is beschikbaar op de desk/laptop, smartphone, tablet en Sonos-systemen. Daar raken we al direct een zwak punt want je wilt die geweldige kwaliteit natuurlijk via je HiFi-installatie kunnen streamen. Dat is nu alleen voorbehouden aan bezitters van een Sonos-systeem. Gelukkig ben ik in het bezit van een Minix Neo X5 mini die via een optische kabel met mijn stereo is verbonden. Op deze manier speel ik ook Spotify via mijn stereo af. Op zo’n apparaatje kun je de Androidversie van de Qobuz app installeren en zo heb in één klap een hele albumcollectie in CD-kwaliteit tot je beschikking, dat voelt best goed.

qobuz android app

Ik heb Qobuz nu bijna een maand in huis en ben er best tevreden mee. De geluidskwaliteit is inderdaad geweldig. De catalogus is prima, opvallende hiaten heb ik niet kunnen vinden. Alle basisfuncties van een streamingdienst zijn aanwezig alleen de zoekfunctie is een beetje schimmig, zeker op de Android app, die op wel meer punten voor verbetering vatbaar is. De desktopversie werkt verreweg het soepelst. Er is een optie om je playlists van Spotify of Deezer te importeren, maar de resultaten daarvan zijn nogal teleurstellend.Ook offline opslaan (importeren) in FLAC is mogelijk.Gaplessplayback is eveneens in te stellen.

Toch zijn er naast de geluidskwaliteit nog een aantal opvallende extra’s.

CD-boekjes en extra info beschikbaar

Van een beperkt aantal albums is ook het CD-boekje beschikbaar, zodat je songteksten en alle informatie tijdens het luisteren kunt lezen.

qobuz cd-boekje

Vooral op de desktop-versie van Qobuz werkt dat erg prettig.

qobuzcdboekjedesktop

Ook extra info over de meespelende muzikanten, producer, componist enz. is soms beschikbaar.

Magazine, nieuwsbrief, podcast en video’s

Op de mobiele versies van Qobuz heb je direct toegang tot diverse artikelen over HiFi-apparatuur, podcasts en video’s. Ook de nieuwsbrief van Qobuz kun je binnen de applicatie lezen.

Qobuz artikelen

 

Kortom er valt met Qobuz een hoop te genieten voor de muziekliefhebber.

De grote vraag is nu, is dit me € 19,99 per maand waard? Ik denk daar nog even over na en plak er nog een maandje aan vast.

.

 

 

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Qobuz: Streaming muziek in HiFi-kwaliteit

 1. Qua assortiment is Qobuz behoorlijk teleurstellend. Geen Caro Emerald (beide albums), alles van 8Ball Music (Alain Clarck, Sandra van Nieuwland etc.), Nielson, alles van Cloud 9 Music (Sharon Doorson, Hardwell etc.), Nick en Simon, Jan Smit etc etc etc… Niet echt gericht op de Nederlandse consument/ de liefhebber van muziek dat bij independent labels wegkomt. Veel van de muziek waar ik naar luister veelal buitenlandse artiesten die komen niet voor in Qobuz, maar komen wel voor op bijvoorbeeld Spotify. Dus ik blijf het houden op Spotify.

  Voor de rest krijg je iedere keer de Franse site, of tijdens het registreren de Franse hulppagina. Beetje vage dienst/ website…. Een slecht product in de markt gezet dat nog niet eens klaar is voor de Nederlandse markt.

  1. Ik moet toegeven dat ik niet direct naar deze artiesten heb gezocht tijdens mijn eerste maand Qobuz. Lijkt me weer een typisch geval van bepaalde labels die niet willen meewerken, want andere Nederlandse artiesten zijn er wel. Er zijn inderdaad wat kinderziektes en hier en daar nog Franse teksten maar dat was bij Deezer in het begin net zo. Zal wel goed komen toch?

   Slecht product zou ik het niet noemen, want hun belangrijkste voordeel is de geluidskwaliteit, die is echt subliem. Daar kan nog geen enkele andere dienst aan tippen.

   Ik heb trouwens ontdekt dat je Qobuz ook als add-on in je XBMC Media Center kunt laden en dan is het helemaal genieten. Heb je al je films en muziek in één programma.

 2. Goedemorgen beste mensen,
  Behalve Sonos zijn ook Bluesound en Harman Kardon in zee gegaan met Qobuz, maar dan moet je wel de beurs trekken. Ik verwacht dat er wel meer komen.
  Ik ben een klassiek-liefhebber en het aanbod hiervan is zeer behoorlijk (al kan ik sinds gisteravond vrijwel niets meer vinden van het Engelse kwaliteitskabel “Chandos”, erg pijnlijk..vrees dat ze zich hebben teruggetrokken…). En de geluidskwaliteit is wat mij betreft ideaal.
  De desktop-app werkt perfect, maar om nu steeds je pc aan je hifi te koppelen…..daarom gebruik ik net als Hans de Minix Neo x5 mini. Ik stuit echter op de volgende problemen: de oude android- app van Qobuz draait prima, maar is erg beperkt. Bovendien kan ìk met de oude app niet de mogelijkheid ontdekken om via Flac te streamen. (Importeren gaat wel). De nieuwe app (qobuz 2014) heeft die mogelijkheid wèl, maar crasht voortdurend. (Ondanks stabiel internet met gebruik van ethernet)
  De tip van Hans om Qobuz als add-on bij XBMC in te stellen heb ik ook gevolgd, maar deze hapert voortdurend. Heb het volledige geluidsmanagement onder de loep genomen, maar krijg de hapering niet weg. Ik merk hierbij op dat XBMC zèlf wel perfect draait. Heb je misschien tips, Hans?
  Kortom: in potentie een perfecte dienst, maar met nog wat kinderziektes. En nu maar hopen dat Chandos (feitelijk onmisbaar voor de klassiek-liefhebber) weer terugkomt…

 3. Ik heb geen last van crashes met de nieuwe Qobuz app. Ook in XBMC loopt het goed , alleen bij eerste nummer soms een hapering. Misschien ligt het aan de firmware versie op de Minix X5?

 4. Gewoon in Qobuz de WASAPI (Exclusive) van je soundcard of USB output kiezen en via de DAC naar de HiFi installatie. Alle LP’s en CD’s kunnen de deur uit. Dit klinkt fantastisch. De desktop app is helaas nog niet erg professioneel. Nog veel foutjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *