Het concept van de smartradio kennen we sinds de introductie van Last.fm en Pandora (niet meer in Nederland beschikbaar). Er is inmiddels een hele waslijst van diensten die dit concept hebben gekopieerd. Smartradio vind je bovendien binnen muziekdiensten als Spotify een Deezer.

Zo’n smartradiodienst is radio die naar jou luistert. Het houdt je luistergedrag in de gaten: wat skip je, wat keur je af en wat vind je goed. Op basis van die info probeert de dienst je een playlist op maat voor te schotelen.

Nieuw is smartradio van Nederlandse bodem: MyRadio.nl afkomstig uit de stal van Skyradio.

Ik heb deze nieuwkomer de afgelopen dagen geprobeerd. Dit zijn mijn bevindingen:

Een snufje on demand
Bijzondere is dat je anders dan bij andere stations direct een groot deel van de playlist in beeld krijgt. Je kunt dan zelf de tracks verwijderen die je liever niet wilt horen. MyRadio is daardoor een beetje meer “on demand” dan de concurrentie. Dat is toch wel heel prettig. Uiteraard krijg je af een toe een reclameboodschap te horen, maar daardoor kan MyRadio gratis blijven. Nadeeltje is wel dat je luistergedrag alleen wordt geregistreerd als je met een Facebook- of Hyvesaccount bent ingelogd. Andere mogelijkheden zoals een account bij MyRadio aanmaken zijn er niet. Zonder inloggen kun je wel luisteren.

Stations samenstellen, mixen en delen
Je kunt kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde stations op basis van genre, of via de mixer een eigen station samenstellen door genres te combineren. Luisteren naar stations van je Facebook- en Hyvesvrienden en delen van je eigen stations behoort ook tot de mogelijkheden. Je luistergeschiedenis en favorieten worden ook opgeslagen. Zodra je meer dan 50 favorieten hebt wordt dat zelfs je eigen Favorieten radiostation.

Weerbericht, filemeldingen en nieuws
Leuke extra’s: Je kunt zelf even het weerbericht, de fileberichten of het nieuws in je playlist zetten. Via de opties kun je dat zelfs automatisch laten plaatsvinden. Net echte radio.

MyRadio werkt in je browser en er is een desktopapplicatie. Daarnaast zijn er ook apps voor iPhone, iPad en Android zodat je ook mobiel naar MyRadio kunt luisteren.

Een onverwachte en aangename verrassing.

www.myradio.nl