Muziek programmeren met DittyToy

Je hebt muziekprogrammeurs die de bands regelen voor festivals, maar wist je dat er ook programmeurs zijn die muziek programmeren met behulp van code zoals Javascript?

Voor mij is dat compleet nieuw. Op de website Dittytoy.net kun je wat fraaie voorbeelden vinden.

Oxygene Pt4

Het meesterwerk van Jean Michel Jarre – één van de pioniers van de elektronische muziek – heeft ook een Javascriptversie gekregen. Die is zeker geslaagd. Speel hem maar eens af.

Via de knop Show Code kun je de onderliggende code zien, voor mij volstrekt abacadabra. Razend knap dat je op deze manier muziek kunt maken.

ChatGPT als programmeur

Zelfs als je niet kunt programmeren kun je met behulp van kunstmatige intelligentie een muzikaal Javascriptje maken. Met ChatGPT, de internetsensatie van dit moment, maakte iemand dit muziekje:

Volgens de maker hoef je de chatbot alleen de volgende opdracht te geven: ” write a program in ditty to play a major scale”. Ik heb het geprobeerd maar zonder succes. Misschien heb jij meer geluk.

Is het ook nuttig?

Om eerlijk te zijn, ik zie het nut niet zo. Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan. Ik denk dat je eerder een programma als Ableton onder de knie hebt dan Javascript.

Mocht je een held zijn in Javascript en een fraaie Ditty kunt bouwen, laat het weten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *