Wetenschappers van het IViR, het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, hebben onderzoek gedaan naar downloaden en koopgedrag van boeken, films, games en muziek. Het rapport (PDF) bevat een schat aan interessante informatie. Ik zal me beperken tot een paar interessante bevindingen.

Muziek downloaden neemt af, films en series downloaden neemt toe

In 2008 deed nog 32% van de bevolking aan downloaden van muziek uit illegale bron. In 2012 is dat gedaald tot 22%. Het percentage Nederlanders dat films en series downloadt uit illegale bron is daarentegen gestegen van 10% naar 18%.

Dat muziek downloaden minder populair wordt is denk ik geen verrassing. Ik bespeur die trend eveneens als ik naar de statistieken van mijn website kijk cialis 20mg filmtabletten apotheke. Zelf download ik ook nauwelijks meer muziek. Een paar jaar geleden greep ik direct naar de torrents als een bepaald album niet op Spotify beschikbaar was. Inmiddels is me zelfs dat teveel werk geworden. Ik luister die albums gewoon niet. Tekenend is dat ik pas vorige week merkte dat op mijn computer, na een herinstallatie van Windows een maand of 4 geleden, helemaal nog geen BitTorrentprogramma was geïnstalleerd.

Het rapport geeft geen uitsluitsel over de oorzaak van deze daling. Wat zouden de oorzaken kunnen zijn?

Komt het door Spotify?

Is de opkomst van Spotify dus de oorzaak van deze daling? Dat lijkt me inderdaad geen onbelangrijke factor. Met 1,6 miljoen gebruikers in Nederland is Spotify waarschijnlijk de meest effectieve “piraterijbestrijder”. Als je daar naast zet dat er nog steeds geen echte Spotify-voor-films is, verklaart dat direct de toename van het downloaden van series en films via illegale wegen. Maar er spelen toch wel meer factoren.

Verdwijnen LimeWire?

De gedwongen opheffing van LimeWire, destijds met afstand het meest populaire downloadprogramma voor muziek, speelt ook een rol van betekenis. Opvallend is dat het downloadpubliek niet massaal is overgestapt op een ander programma. Iets wat na de teloorgang van Napster wel gebeurde. Toen werd KaZaA al snel de nieuwe marktleider en toen ook KaZaA voor de bijl ging werd het LimeWire. Overigens wel een missertje dat het rapport LimeWire noemt als voorbeeld van illegaal downloaden in 2012.

YouTube de nieuwe koning?

Ex-LimeWire gebruikers zijn vooral overgestapt op YouTube. Opvallend dat deze videodienst het meest gebruikte muziekdienst is geworden. Het gaat vaak echt niet om de videoclip. Video’s met een stilstaand beeld of alleen de tekst zijn net zo populair, muziekje aanzetten ander venster openen en genieten maar. YouTube telt overigens in het rapport als legaal streamen, al staat daar natuurlijk vaak materiaal dat zonder toestemming van de maker is geüpload.

Blokkade The Pirate Bay?

Het jachttrofee van de Stichting Brein, het blokkeren van The Pirate Bay door internetproviders, is dat van betekenis geweest? Het feit dat downloaden van films en series toeneemt zegt het eigenlijk al. Uit het rapport blijkt dat slechts zo’n 5 procent aangeeft daadwerkelijk minder te downloaden door de blokkade. Tim Kuik kan dat blijkbaar maar moeilijk verkroppen

Nog een paar uitkomsten

  • Mensen die downloaden uit illegale bron maken meer gebruik van het legaal aanbod dan mensen die dat niet doen. Ook kopen ze meer merchandise rond muziek te kopen en gaan vaker naar de bioscoop of een concert.
  • Muziek op cd of lp kopen is nog altijd het meest populair (40%). Daarna komt gratis streamen en gratis downloaden uit legale bron (36,5%) Daar valt YouTube dus onder. Downloaden en streamen uit illegale bron staat op derde plaats (21,7%) en betaald downloaden en streamen is hekkensluiter met 17,1%.
Mocht je van het weekend een uurtje over hebben: download het rapport als PDF