Bram de Wijs van Only Seven Left verbaasde zich onlangs over de populariteit hun video zonder beeld op YouTube.

In het Twittergesprek dat ik daarop met hem en Erwin Blom voerde, noemde Erwin Musictube als een uitstekend programma om YouTube als pure muziekspeler te gebruiken.

Nu zijn er diverse programma’s die dat kunstje doen, maar Musictube is een wel heel erg fraaie en handige oplossing. Je merkt eigenlijk niet eens dat het gebruik maakt van YouTube. Het programma ziet er uit als dat van een professionele streaming muziekdienst.

Als je zoekt op een artiest krijg je alle albums in beeld, je klikt op het albumplaatje en in de rechterkolom verschijnt de playlist met alle tracks. Tip: Klik op het plaatje van de artiest links boven en in de rechterkolom verschijnen de playlists van alle albums, singles en EP’s.

Speel je een track af dan verschijnt ook meteen de songtekst in beeld en info over het album en de artiest.

Daar kunnen de grote streaming diensten nog een puntje aan zuigen. Geweldig toch? Musictube heeft meer verrassingen. Je kunt ook kiezen voor de studio, live of cover versie van een track (onderin) en op het tabblad “Versions” heb je de mogelijkheid een andere versie van de track te starten. Wil je er toch beeld bij, dan kan dat. Goed, het blijft YouTube en natuurlijk zul je niet altijd alle albumtracks vinden.

Knap werk van de Italiaanse programmeur Flavio Tordini, die overigens nog meer fraaie programmaatjes op zijn site aanbiedt. Zijn Musique brengt je eigen MP3 verzameling op een zelfde manier in beeld.

Toch is er een maar. De gratis versie is beperkt qua functies en om de haverklap verschijnt een uitnodiging om de betaalde versie te kopen. Die kost slechts €8,99. Ik heb van deze investering eerlijk gezegd nog geen moment spijt van gehad.

Musictube is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Ubuntu