Thinking out loud is de eerste song die mijlpaal van 500 miljoen streams heeft gehaald. Tenminste als je alleen de streams van Spotify telt. Via YouTube is er meer dan 750 miljoen keer naar deze track gekeken/geluisterd. Hoeveel streams de andere diensten hebben opgeleverd is onbekend. Veel zal het niet zijn, in de top 10 van streaming is het YouTube, Spotify en dan een hele tijd niets. Geen enkele andere dienst komt in de buurt, zelfs het 3 maanden geleden geïntroduceerde Apple Music lijkt op een fiasco uit te lopen.

The Sheerio Index

Spotify heeft een speciale interactieve kaart online gezet, de Sheerio Index. Je kunt zien in welke landen de songs van Ed het meest worden gestreamd. Hoe roder – deze kleur kan geen toeval zijn – het land des te vaker wordt er geluisterd.

Weer zo’n fraaie toepassing van Spotify Insights.Geweldig hoe Spotify met big data omgaat.

Wat schuift het nu eigenlijk?

Volgens MusicBusinessWorldwide heeft Ed Sheeran aan Spotify nu zo’n 20 miljoen dollar verdient. Dat wil zeggen zijn platenmaatschappij, want die krijgen in eerste instantie het geld binnen. Hoeveel er aan Ed wordt doorgesluisd is onbekend. Nu gaat MusicBusiness uit van een gemiddelde opbrengst van 0,7 dollar cent per stream. Dat is wat aan de hoge kant. Als ik naar de gegevens van mijn eigen label kijk is  0,5 dollar cent per stream meer in overeenstemming met de werkelijkheid. Het zal dus nog wat minder zijn dan 20 miljoen maar ik denk niet dat Ed veel te klagen heeft.