Voor iedereen die eens wil zien en horen hoe de leiders van de Amerikaanse muziekindustrie denken over de ontwikkelingen in de muziekmarkt kan ik je aanraden de onderstaande video te bekijken. Hij duurt zo’n twee uur, een hele zit, maar ik vond het zelf meer dan de moeite waard. Aanleiding voor de hoorzitting is de voorgenomen verkoop van EMI aan Universal waardoor deze laatste verreweg het grootste label zou worden. Er wordt niet alleen over deze overname gesproken maar ook over piraterij, de macht van de consument, prijsverhogingen van iTunes, Spotify, Deezer, kortom een heerlijke inkijk in de wereld van de “grote jongens”.

De cast:

Lucian Grainge: Universal
Roger Faxon: EMI
Irving Azoff: topman van Live Nation
Edgar Bronfman Jr: Warner Music
Martin Mills: Beggars Group ( label van o.a. Adele)
Gigi Sohn: Amerikaanse consumentenbelangen

Senatoren: Herb Kohl (voorzitter) Al Franken, Mike Lee en Amy Klobuchar


Als je niet de hele rit wilt uitzitten, het begin is een wat saaie uitgebreide (voorgelezen) voorstelronde met standpunten. Het vragen stellen begint op ongeveer 101:00.

Daarin komt aan bod: Waarom heeft Universal Deezer nog geen licentie verleend? ( 118:00)
Ter info: Universal heeft een belang in Spotify.

Waarom staat het laatste album van Adele niet op Spotify? (123:00)
Effect prijsverhoging downloads iTunes (139:00)
Leukste deel: de vragen van senator Al Franken (159:00)
Waarom duurde het zo lang met Spotify in Amerika? (164:00)
Aandacht voor Spotify is opmerkelijk want met slechts 3 miljoen gebruikers is Spotify in de Verenigde Staten nog niet echt een succes.

Wat mij opviel is dat de labels wel erg veel spreken over de belangen van de artiesten. Het lijken wel liefdadigheidsinstellingen. Alleen Grainge noemt een enkele keer de investeerders, in de praktijk toch geen onbelangrijke partij. Verder blijkt hij een meester in het ontwijken van vragen en het laten vallen van lange stiltes.

Voor een mooie samenvatting van de inhoudelijke kant van de hoorzitting verwijs ik graag naar het artikel van Atze de Vrieze van de VPRO.