Nee niet door de concurrentie van Deezer of de aanhoudende verliezen die vorige week zoveel commotie veroorzaakten door fraaie staaltjes van copy-paste-altijd-feest journalistiek. De Spotifykiller komt uit onverwachte hoek. Het is ook niet Apple met een streaming versie van iTunes zoals velen voorspelden. De sluipmoordenaar heet Microsoft met Xbox Music.

Nu zul je waarschijnlijk, net als ik, in eerste instantie denken: “ach weer een nieuwe dienst die meer van hetzelfde biedt”. En dan ook nog Microsoft. Al hun projecten die iets met muziek hadden te maken zijn mislukt, MSN Music, WMA, DRM, Zune, samenwerking met Mercora, noem maar op. Xbox Music zal het niet worden.

Xbox Music op elke Windows 8 PC!

Na het lezen van een artikel op Buzzfeed ben ik er wat dieper ingedoken. Xbox Music wordt namelijk straks voorgeïnstalleerd geleverd bij Windows 8. Ik heb een preview van Windows 8 geïnstalleerd om eens te kijken hoe dat eruit gaat zien. Je krijgt in deze nieuwe Windows een startscherm met apps, waaronder één met de naam Music. Ziet er bijvoorbeeld zo uit:

En dan gebeurt het. Je krijgt in deze Music App een scherm voor je neus om een Xbox-account aan te maken.

Na accepteren krijg je toegang tot de muziek:

Nu zijn het nog previews, als Windows 8 uit is kun je direct alle muziek uit de voorraad van 30 miljoen tracks (Spotify heeft er 18 miljoen) volledig en gratis afspelen.

Als je nog geen Spotify hebt, zou jij dan nog de moeite nemen Spotify te installeren?

Ik gun het Spotify van harte, veel meer dan Microsoft, die hun geniepige Internet Explorer en Windows Media Player truc uit de kast haalt. Qua functionaliteiten, zoals de apps, mag Spotify nu misschien nog een voorsprong hebben, de praktijk wijst uit dat het grote publiek daar toch niet zoveel gebruik van maakt. Bovendien kunnen Microsoftontwikkkelaars die apps ook wel bouwen. Net zoals de doorsnee Windowsgebruiker zijn MP3’s met Windows Media Player is gaan afspelen zal Xbox Music de meest gekozen optie voor streaming muziek worden.

Gevolg is dat Spotify de beoogde en benodigde groei niet gaat realiseren en verlieslijdend zal blijven. Dat kan bijna niet anders dan het einde van Spotify betekenen, hoe jammer ook. Of zie ik het te somber in?