Deze week verscheen een prikkelend artikel van Paul Boutin op Wired.com.

Teneur van zijn verhaal: downloads zijn zo goedkoop geworden dat “stelen” van muziek niet meer nodig is. Dat hebben we volgens hem allemaal te danken aan de labels en downloadwinkels. Leuke stelling, maar net zo aanvechtbaar als mijn laatste artikel “P2P is zo goed als dood“.

Als je kijkt naar de situatie in de Verenigde Staten snijdt het verhaal nog wel enigszins hout. Aan de andere kant van de oceaan kun je inderdaad voor 64 dollarcent (pak ‘m beet 50 Eurocent) je MP3’s downloaden. Hier in Nederland tel je toch minimaal het dubbele neer. Prijsvechters als AmazonMP3 en Wallmart zijn hier niet beschikbaar.

Maar wat als de prijzen ook in Nederland zouden halveren? Zou jij de illegale bronnen dan mijden en alles netjes kopen? Ik ben bang dat de meerderheid deze vraag ontkennend gaat beantwoorden.

Er is een tijd geweest dat ik voor bijna al mijn downloads netjes betaalde. Dat was voor het platleggen van Allofmp3, die fantastische dienst waar je alle muziek kon downloaden voor zo’n 10 cent per nummer of een paar centen meer als je een betere kwaliteit op prijs stelde. Dan keek je niet op een albumpje meer of minder. Ik was niet de enige, want Allofmp3 haalde miljoenen binnen. Toegegeven, daarvan ging geen cent naar de rechthebbenden, dat had van mij anders gemogen.

Toch vraag ik me nog regelmatig af wat er gebeurd zou zijn als de muziekindustrie het had aangedurfd het concept van Allofmp3 schaamteloos te kopiëren. We zullen het nooit weten.

Dat het nu te laat is lijkt me zeker. We zijn verder geëvolueerd en gaan nu streamen in plaats van downloaden. YouTube is waarschijnlijk met afstand de eerste keus voor de internetters die even een muziekje willen luisteren. Maar laat ik het jullie eens vragen:

Wat doe jij? Je hoort een goed liedje en wilt het nog eens luisteren. Wat ga je als eerste doen?