Ik mis het Leo Blokhuis gevoel

Weet je wat ik nu mis in alle streamingdiensten? Informatie. Als ik een nummer luister wil ik ook weten wie het heeft geschreven, wie bas speelt, wie de backing vocals doet, wie drumt, wij de producer is enzovoort. Niet om op verjaardagen de Leo Blokhuis uit te hangen, nee het biedt aanknopingspunten om als een ware popprofessor een muzikale ontdekkingsreis te starten.

Een voorbeeldje uit eigen praktijk:Toen ik in een grijs verleden voor het eerst Wherever I Lay My Hat van Paul Young hoorde werd ik meteen geraakt door de baspartij. Wat een heerlijk zingende bas. Wie speelde dat? Het stond gelukkig op de LP-hoes: Pino Palladino. Bovendien pakte ik dankzij de hoes meteen nog even mee dat het origineel van Marvin Gaye is. Wist ik ook niet. De naam Pino Palladino staat sindsdien in mijn geheugen gegrift. Ik kwam hem daarna tegen op diverse albums, hij dook op bij het John Mayer Trio en recent beroerde hij ook op het nieuwe album van D’Angelo de dikke snaren. Speelt Pino mee? Altijd een reden om even te luisteren. Pino Palladino, wat een held.

pino

Maar als ik nu luister via Spotify of welke andere muziekdienst dan ook en ik vraag me af wie die solo speelt? Totaal niets te vinden, hooguit een halfbakken biografie van de artiest, meer niet. Ik kan verder alleen staren naar de albumcover of de lyrics lezen. Dat wordt zoeken op internet, maar zelfs dan is het vaak niet of lastig te achterhalen. Interessante initiatieven als albumlinernotes.com zijn nooit goed van de grond gekomen. Jammer, want het kan geweldig interessante informatie opleveren. Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Tug of War van Paul MacCartney is dan misschien geen geweldig album, maar kijk eens wie er allemaal meedoen? Het karakteristieke geluid van Stevie Wonder had ik nog wel herkend, maar Stanley Clarke, Eric Stewart van 10CC en Carl Perkins? Was ik nooit achtergekomen.Zo’n ontdekking geeft je toch een beetje het Leo Blokhuis gevoel.

Waarom krijgen we die liner notes in de streaming diensten niet te zien? Zo moeilijk moet toch niet zijn om aan een album een pagina met extra info te koppelen? Ook wel zo netjes tegenover de muzikanten die hebben meegewerkt en nu totaal anoniem blijven. Voor mij persoonlijk zouden liner notes een echte toevoeging betekenen. Anders dan voor HiFi-geluid zou ik daarvoor wel meer willen betalen. Opvallend dat het ontbreken van deze extra informatie nooit wordt genoemd als gewenste verbetering. Ben ik dan de enige? Misschien tekenend, ik zit na afloop van een film als laatste in de bioscoop omdat ik op de aftiteling nog even wil kijken van wie de muziek was. De rest van het publiek staat al buiten. Zou ik dan toch diep in mijn hart Leo Blokhuis willen zijn?

Update: Ik sta gelukkig niet alleen. Je kunt deze wens ondersteunen via een petitie op www.grammy.com/credits en door kudos te geven op community.spotify.com

 

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Ik mis het Leo Blokhuis gevoel

 1. Wat ben ik het hier mee eens! Ik mis dat gevoel, dat nostalgische zoeken voor je kast met cd’s: waar heb ik die naam eerder gezien? En dan alle boekjes doorspitten.
  Ik probeer dit gemis – wat natuurlijk gecompenseerd wordt door het fantastische aanbod van artiesten via Spotify – te compenseren door Last.fm op de achtergrond altijd op te hebben staan. Dan kan ik bij de artiest die nu afspeelt makkelijker wat info krijgen. Een plugin die gewoon meteen de credits bij een nummer weergeeft zou goud zijn!

 2. Ik vind deze informatie ook handig en belangrijk. Ik ben
  zelf geabonneerd op Qobuz Premium voor 10 euro in de maand. Deze dienst heeft
  veel digitale cd boekjes beschikbaar waar deze informatie in staat. Ik vind het
  een prachtige muziekdienst. De albums staan niet op volgorde van jaartal zoals bij
  andere diensten, maar volgens mij op volgorde van aantal keren gestreamd. Dus
  het is soms nog echt zoeken naar een album, net zoals in een cd winkel. Ze hebben
  overigens een goede app voor telefoon en desktop. Het aanbod nummers is
  misschien iets minder groot dan bij sommige andere diensten, maar voor mij
  voldoende. Qobuz heeft ook een mooie downloadwinkel, met downloads in hoge
  resolutie. Je kan bij Qobuz streamen in hifi kwaliteit, dat is duurder. Maar de 320
  kbps cbr mp3tjes vind ik prima klinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *