De grote platenlabels proberen de gratis versie van Spotify de nek om te draaien. Apple stookt dat vuurtje nog een beetje op omdat zij op het punt staan hun eigen streaming muziekdienst te introduceren, uiteraard zonder een gratis versie. Atze de Vrieze van 3voor12 schreef een uitstekend artikel over deze ontwikkeling.

Staat de muziekindustrie op het punt wederom een geweldige blunder te begaan? Het is toch opvallend dat tot op de dag van vandaag alleen muziekdiensten met een gratis instapversie een poot aan de gronden hebben gekregen. De twee grootste spelers Spotify en Deezer hebben beide een gratis versie. De rest van de diensten volgt op grote afstand en is het toeval dat deze alleen een betaalde versie aanbieden?

Er verscheen gelukkig een nog beter en harder argument tegen het afschaffen van gratis. Nota bene uit de onverwachte hoek van de indie labels, die de naam hebben fel anti-Spotify te zijn. Adrian Pope van [PIAS] publiceerde interessante cijfers over de gevolgen van het beperken van de gratis versie van Spotify.

In april 2011 besloot Spotify de gratis versie verder te beperken. Je kreeg maximaal 10 luisteruren per maand en nummer kon nog maar 5 keer gratis beluisterd worden. Kijk eens wat het gevolg was voor de inkomsten van PIAS in Spanje.

<img class="aligncenter size-full wp-image-4056" src="http://www.digimuziek.nl/nieuws/wp-content/uploads/2015/05/piasspain1.png" alt="piasspain1" width="590" height="363" srcset="http://www.digimuziek.nl/nieuws/wp-content/uploads/2015/05/piasspain1.png 590w, http://www.digimuziek.nl/nieuws/wp-content/uploads/2015/05/piasspain1-300×185 cialis 20mg apotheke.png 300w” sizes=”(max-width: 590px) 100vw, 590px” />

De opbrengst van de abonnementen nam dan wel iets toe maar de reclameopbrengsten van gratis versie stortten in waardoor de totale opbrengst fors daalde. Toeval? In december 2013 gooide Spotify het roer om, de beperkingen op gratis vervielen en de gratis versie kwam ook op de mobiele apps beschikbaar. Resultaat:

piasspain2

Duidelijke zaak toch? “Gratis” brengt geld in het laatje. Bovendien is het een prima opstap naar een betaald abonnement. Laat dat gezeur van “ik ga mijn muziek niet gratis weggeven” nu eindelijk eens over zijn. We zijn net zo lekker bezig.