Gratis YouTube zonder reclames. Het kan.

Erger jij je ook kapot aan die reclames in YouTube? Het blijkt heel eenvoudig om de reclames te blokkeren. Er zijn zelfs meerdere opties en ze zijn nog gratis ook. Aanschaffen van een Premium account kun je nog even uitstellen. Soms krijg je zelfs meer opties dan in YouTube zelf.

Ik heb aanvankelijk geprobeerd om de reclames met Pi Hole te blokkeren. Een hoop geklooi om het werkend te krijgen en er dan uiteindelijk achterkomen dat dit voor YouTube advertenties niet werkt. Gelukkig zijn er oplossingen die werken en voor iedereen zijn te doen.

Optie 1: Piped

Dit is de meest simpele methode. Piped werkt op alle apparaten met een browser. Ga naar Piped.video en klaar is Kees: alle YouTube video’s zonder reclames.

Mocht je alleen Amerikaanse Trending video’s krijgen. Ga naar de Voorkeuren en stel bij landselectie Nederland in.

Je hebt zo’n beetje alle opties die je ook in YouTube hebt, maar je moet het bijvoorbeeld wel doen zonder je bestaande Youtube afspeellijsten en abonnementen. Ook willen niet alle video’s direct laden. (paar keer verversen van scherm kan helpen)

Er is een Android app beschikbaar. Open Piped.video in de browser op je Android-apparaat en je krijgt vanzelf de optie om deze app te installeren. Voor zover ik weet is er (nog) geen iOS versie van Piped. Voor de iPhone en Ipad bestaat een alternatief: Yattee. Ik heb deze nog niet kunnen proberen, maar het lijkt me wel iets voor gevorderde gebruikers.

Optie 2: LibreTube

LibreTube is Android only. Meer info en het installatiebestand (apk) kun je vinden op https://libre-tube.github.io/ .

LibreTube

Deze app heeft net wat meer opties dan Piped. Je kunt bijvoorbeeld de video’s downloaden en zelfs alleen de audio (in meerdere formaten).

Downloaden

Die YouTuberippers heb je niet meer nodig. Importeren van je YouTube abonnementen en afspeellijsten is mogelijk, maar wel een gedoetje. Voor de liefhebbers kijk even op Reddit.

Optie 3: NewPipe

Ook alleen voor Android. Het is wat duidelijker vormgegeven dan LibreTube en heeft meer mogelijkheden. Downloaden op https://newpipe.net/

NewPipe

Ook hun website ziet er fraai uit en bevat uitgebreide documentatie over o.a. importeren van je YouTube abonnementen en playlists.

NewPipe ondersteunt niet alleen YouTube maar ook Bandcamp, Soundcloud en een paar obscure sites.

De opties zijn dik in orde. Downloaden van video of alleen audio. Gaat die instructie video je net wat te snel? Bij NewPipe is de afspeelsnelheid traploos instelbaar!

Speed and tone

Helaas is importeren van je YouTube abonnementen en afspeellijsten wel wat omslachtig. Gelukkig staan er instructies op de website

Optie 4: SmartTube

Ik heb de mooiste voor het laatst bewaard. SmartTube is echt geweldig! Met extra’s die je in de YouTube app zelf niet zal terugvinden. Een knap staaltje van de programmeurs. Er is één groot nadeel, hij werkt alleen op AndroidTV. (Dat is op te lossen, dus lees vooral verder) Heb je toevallig een geschikte TV dan zou ik niet nalaten om deze app er op te zetten. Je kunt SmartTube vinden op https://smartyoutubetv.github.io/. Download de stable release en installeer deze op je AndroidTV device. Op de website staat een handleiding.

Opvallende voordelen:

  • Full screen op je TV tot 8K;
  • Je kunt de app koppelen aan je YouTube account(!!). Geen gedoe dus met importeren van playlists en abonnementen, alles is direct beschikbaar;
  • Je kunt video’s vanuit de YouTube app op je mobiel casten naar SmartTube. Instructies vind je hier

Afspeelsnelheid passen is ook mogelijk. Picture in Picture afspelen, Voice control. Er blijft weinig te wensen over.

De mogelijkheden in de instellingen doen je duizelen. Misschien mis je een download optie? Op een TV lijkt me dat toch niet zo nodig. Kortom een meer dan een volledige YouTube ervaring, maar dan zonder die irritante reclames. Ik heb het nu een tijdje draaien, het is echt een verademing.

Geen AndroidTV?

Baal je er van dat je geen Android TV hebt? Geen nood. Koop bijvoorbeeld een Chromecast met AndroidTV of een Xiaomi Mi Box. (beide zo’n 60 Euro) dan kun je ook meegenieten.

Hoe kan dit allemaal?

We mogen die ontwikkelaars op GitHub eeuwig dankbaar zijn. Ik begrijp echt niet hoe ze hiermee wegkomen. Mocht YouTube de boel gaan blokkeren dan moeten we misschien toch maar aan de Premium of de reclames slikken. Geniet er van zolang het kan.

Vragen? Stel ze gerust hieronder. Ik zal kijken of ik iets voor je kan betekenen. Heb je zelf een interessante optie gevonden? Laat het weten.

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Gratis YouTube zonder reclames. Het kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *