Gisteren verscheen een video met een demo van iTunes Radio.

Ziet er mooi uit, maar echt vernieuwend… nou nee. En dan die computergestuurde aanbevelingen, James Blake als je Daft Punk Radio draait.. Ik erger me al genoeg aan de suggesties van Spotify op die vreselijke in-your-face Ontdekken-pagina.

Apple gokt duidelijk op toename van verkoop van downloads via de “koopknop”. Ik zie dat eerlijk gezegd niet direct gebeuren. Downloaden is uit, mensen hoeven al die MP3’s niet meer op hun computer, laptop of smartphone te hebben. Toegang tot een online collectie is genoeg en ook veel praktischer.

Toevallig las ik vandaag een artikel over de ontwikkelingen in Noorwegen. De totale muziekopbrengsten zijn daar de afgelopen 6 maanden met 17% toegenomen. Dit ondanks het feit dat downloads en CD-verkopen fors daalden met respectievelijk 21 en 29%. Streaming maakte dat meer dan goed door een stijging van maar liefst 66%.

Streaming gaat als een raket. Het lijkt me een uitgemaakte zaak. Spotify en Deezer hoeven zich geen echte zorgen te maken. iTunes Radio in deze vorm gaat het niet worden. Misschien als Apple een echte streamingdienst start, maar tegen die tijd zitten de huidige marktleiders Spotify en Deezer al stevig genoeg in het zadel.