Spotify heeft bijna alle muziek aan boord, toch loop je er soms tegenaan dat nu net die ene artiest waar jij fan van bent weigert de muziek daar uit te brengen. Natuurlijk heb je als echte fan de muziek wel ergens gedownload of de CD’s gekocht en geript. Misschien heb je ook nog wat nummers van YouTube naar MP3 omgezet. Die ook via Spotify afspelen en in je playlists opnemen?

Je kunt je hele collectie muziekbestanden via Spotify afspelen en toevoegen aan je playlists. Hoe dat werkt? Ga naar de instellingen van je Spotify app en zoek naar de optie Lokale bestanden. De instellingen zitten onder de drie puntjes links of rechtsboven (Windows: drie puntjes>Bewerken>Voorkeuren) of een tandwieltje (Mac).

Zoek vervolgens naar de Lokale bestanden. Ziet er op de Windows app zo uit:

Zet deze optie aan en je vindt de muziek die in je Muziekbibliotheek en Download map staat terug in je Bibliotheek onder Lokale bestanden.

Daar kun je ze afspelen en toevoegen aan een playlist. Zo kun je je eigen muziek toevoegen aan een playlist in Spotify. Handig om bijvoorbeeld die mix die niet op Spotify staat toch op een feestje te kunnen draaien. Nadeel is dat je de lokale bestanden alleen kunt afspelen als je voor het afspelen hetzelfde apparaat gebruikt. Heb je bijvoorbeeld op je computer een playlist gemaakt waarin ook wat lokale bestanden staan, dan zie je op je mobiel de playlist wel, maar zullen de lokale bestanden van je computer niet afspelen.

Dat is op te lossen:

Optie 1

Open je playlist met lokale bestanden op je mobiel.

 •  Zorg dat je computer en mobiel zijn verbonden met hetzelfde (WiFi)netwerk.
 •  Zet op beide apparaten Spotify aan (zelfde account).
 • Open de playlist op je mobiel.
 • Klik op het download icoontje.

Spotify zal nu de hele playlist downloaden op je mobiel, inclusief de bestanden van je computer.

Wil je nu niet de hele playlist downloaden omdat dat teveel ruimte op je mobiel inneemt, dan heb ik een andere oplossing voor je:

Optie 2

 • Maak op de desktop app een nieuwe playlist aan.
 • Noem die bijvoorbeeld: Computerbestanden
 • Zet alle benodigde lokale MP3’s daarin.
 • Open deze playlist op je mobiel en download deze playlist.

Je zult zien dan ook in de andere playlists deze bestanden ineens beschikbaar zijn. 

Optie 3 

 • Kopieer de lokale bestanden naar je mobiel
 • Zet in de Spotify app op je mobiel in de instellingen van de app onder Lokale bestanden de optie Audio bestanden van dit apparaat tonen aan. Zit bijna onderaan in de lijst dus even flink doorscrollen.

Muziek in de cloud toevoegen

Heb je bijvoorbeeld een Dropbox-, OneDrive-, of Google Drivemap met muziek? Ook die kun je als bron aan de desktop versie van Spotify toevoegen. Voorwaarde is wel dat je de bijbehorende app hebt geïnstalleerd waardoor de opslagdienst als map in de Verkenner verschijnt zoals in het voorbeeld hieronder.

Toevoegen van die bronnen gaat ook weer via Voorkeuren onder Lokale bestanden.

Al je muziek in één speler. Hoe fijn een handig is dat!

Mobiel
Helaas werkt het koppelen aan je cloudopslag niet op je mobiel.

Kun je zo’n playlist ook delen met je vrienden?

Als je een playlist met o.a. lokale bestanden deelt zullen de lokale bestanden niet afspelen, die staan immers alleen op jouw computer. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Dropbox kun je dat wel voor elkaar krijgen. Hoe dat werkt lees je hier.

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Je eigen muziek op Spotify

 1. L.S.
  Nog niet zo lang geleden kon ik muzieknummers kopen, converteren naar MP3 en in mijn Gitaar Trainer (Tascam MP-GT1) bewerken (b.v. een halve toon hoger), waarna ik met mijn gitaar mee kon spelen en uitzoeken hoe ik dat moest spelen.
  Dat lukt niet meer; kunt u mij instructies geven hoe dat wel kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *