Weer een alternatief voor Spotify! Vandaag lanceerde Ziggo een nieuwe streaming muziekdienst. Geen eigen dienst trouwens, Ziggo gebruikt een gelabelde versie van het Noorse Wimp

Helaas is de dienst alleen beschikbaar voor klanten van Ziggo, een nadeel, maar ik ben daar al klant dus kon het direct uitproberen.

De prijsstelling komt bekend voor: €5 per maand voor gebruik op de computer. Voor €10 per maand is de dienst ook beschikbaar op iPhone, iPad en Androidtoestellen. Een gratis versie ontbreekt, maar je kunt het wel een maand gratis uitproberen.

Ziggo heeft een eigen programma voor op de computer, dat werkt overigens via Adobe Air, dus dat moet je eventueel ook nog installeren. Dit is het uiteindelijke resultaat:

Ziet er fraai en overzichtelijk uit. Ziggo wil zich onderscheiden van Spotify door veel aandacht te geven aan Nederlandse artiesten. Dat is duidelijk te merken aan de diverse voorgebakken playlists en de aanbevelingen.

Het aanbod
Ziggo geeft geen gegevens prijs over het aantal beschikbare songs. Ik heb de indruk dat het er minder zijn dan in Spotify. Je kunt playlists van Spotify importeren en bij mijn test bleven er van een lijst van 50 een goede 40 over, waaronder een track die van de platenmaatschappij niet gestreamd mag worden. Dat is duidelijke taal.

Geen Beatles uiteraard, net als bij bijvoorbeeld Deezer weer wel Pink Floyd.(ontbreekt op Spotify).

Geluidskwaliteit
Je kunt kiezen uit hoge en lage geluidskwaliteit, maar Ziggo laat geen informatie los over de kbps. De hulp- en infopagina’s zijn trouwens sowieso (nog) erg beperkt. Als ik de info van Wimp er op na sla zal het gaan om 64kbps AAC en 256kbps AAC. De laatste is identiek aan de kwaliteit van een iTunes download. Dat is minder dan de 320 kbps die Spotify en Deezer bieden, maar sinds ik duidelijk ben gestraald voor de test van MP3ornot, durf ik daar geen verdere conclusies aan te verbinden.

Overig
Je kunt playlists maken, scrobbelen naar Last.fm, delen via Twitter en Facebook. Kortom de belangrijkste zaken zijn aanwezig.

Eerste voorlopige conclusie
Prima dienst zonder echte verrassingen die toch net even wat achter blijft bij Spotify en Deezer. Groot nadeel dat de dienst alleen voor klanten van Ziggo beschikbaar is. Bovendien moeten de klanten ook nog het volle pond betalen! Spotify Premium krijg je bij sommige pakketten van KPN of XS4all helemaal gratis!

Ik ga er verder induiken en zal binnenkort ook Ziggo opnemen in mijn overzicht van streaming muziekdiensten.