Eerste ervaringen Windows 8 en Xbox Music

Ik heb Windows 8 geïnstalleerd, vooral omdat ik erg benieuwd was naar de ingebouwde nieuwe streaming muziekdienst Xbox Music. Microsoft als concurrent in de markt van gratis streaming muziek, een sensatie! Zou dat echt het einde van Spotify gaan betekenen? Een upgrade naar Windows 8 bleek slechts € 29,99  te kosten dus daar hoefde ik niet lang over te dubben. Ik heb Xbox Music verkend en wil de eerste ervaringen graag met jullie delen.

Xbox Music is de nieuwe Windows Media Player

De naam Xbox Music is misschien verwarrend, je verwacht dat het alleen iets is voor de Xbox, maar dat zal in de praktijk geen probleem vormen. Zodra je Windows 8 start en je klikt op de tegel met de naam Muziek krijg je Xbox Music op je scherm.

Het blijkt de nieuwe Windows Media Player. Je eigen muziekverzameling wordt opgenomen en je hebt toegang tot de enorme voorraad muziek, totaal maar liefst 30 miljoen tracks. 

Er zijn al direct een aantal albums in beeld die je kunt afspelen, maar als je even wilt rondneuzen in de voorraad gaat dat op de Windows 8 manier en dat is best even wennen. Als je met de muis in de rechterbovenhoek gaat staan verschijnt een “vergrootglas”. Daaronder zit de zoekfunctie waarin je op naam van artiest, track of album kunt zoeken.

Je kunt ook zoeken via Speel een artiest.

Het onderstaande scherm verschijnt en als je wat invoert krijg je direct resultaten.

Heb je wat gekozen dan moet je toch eerst even een account aanmaken.

Daarna kan het afspelen beginnen. Kiezen van een liedje is er in eerste instantie niet bij. Xbox Music speelt direct het meest populaire nummer van de artiest. Wil je wat anders horen dan kun je rechts in je scherm rondneuzen in de albums. Gelukkig staan de albums netjes gesorteerd op het echte releasejaar en niet zoals in Spotify op het jaar dat het op Spotify is uitgebracht.

Tijdens het luisteren kun je ook de biografie lezen en de achtergrond is een diavoorstelling die start met de albumhoes gevolgd door foto’s van de artiest. Dat ziet er echt geweldig uit, vooral als je ook nog de optie full screen kiest. Hierbij vergeleken is het scherm van Spotify maar een verouderd en volgepropt geheel.

Je kunt de app ook in de zijbalk weergeven, terwijl je in het hoofdvenster bijvoorbeeld je foto’s bekijkt of een email schrijft of je Facebook checkt. Prachtig gedaan.

Hiermee heeft Microsoft een prima oplossing gevonden om tijdens het werken op de computer de muziekspeler te bedienen. Op dat gebied heeft Window 8 heeft nog een extra troef. De volumeknopjes en de mediatoetsen op je toetsenbord bedienen namelijk ook meteen Xbox Music. Zodra je die toetsen gebruikt verschijnt een bedieningspaneeltje.

Luisteren is helemaal gratis, maar net zoals Spotify krijg je zo af en toe een reclameboodschap voor je kiezen. Nu valt het aantal nog mee en zijn het nog alleen reclames van Microsoft zelf, maar missen is onmogelijk. Ze komen full screen in beeld en duren 20 seconden! Irritanter dan de reclames van Spotify, maar voor een tientje in de maand ben je ook in Xbox Music verlost van reclameboodschappen. Er is geen tussenoplossing zoals Spotify Unlimited voor € 5 per maand.

De Smart DJ functie is vergelijkbaar met Radio in Spotify. Je kunt uiteraard playlists maken en albums aan “Mijn muziek” toevoegen. Je eigen MP3’s en de streaming albums vormen dan één geheel. Ook dat ziet er weer fantastisch uit, Spotify eat your heart out.

Met een klik op mijn muziek krijg je je hele collectie in beeld die je vervolgens kun sorteren op naam artiest, nummer, jaar van uitgave of alfabetisch. Ook hier kan Spotify een puntje aan zuigen.

Catalogus

Hoe zit het met de muziekvoorraad? Ik heb even gezocht naar een paar bands die op Spotify ontbreken. Pink Floyd, Rammstein, Led Zeppelin, Metallica. Tot mijn verrassing blijken al hun albums te verschijnen, maar bij afspelen komt de aap uit de mouw: alleen 30 seconden previews, volledig afspelen kan niet. Opvallend dat er één album van Metallica staat dat je wel helemaal kunt afspelen: Master of Puppets. Je kunt de albums met de 30 seconden previews wel direct kopen, daar kom ik straks nog op terug. Op Spotify zul je weinig van Oasis vinden. Xbox Music heeft ze allemaal en je kunt ze volledig afspelen.

Het nieuwe album van Taylor Swift, dat haar label niet op streamingdiensten wil uitbrengen staat opvallend genoeg wel in Xbox Music maar ook alleen met 30 seconden previews. Skyfall van Adele is hier niet te vinden. Van Nick & Simon is één liedje beschikbaar, van Jan Smit een paar oude albums, net zoals in Spotify. Nederlands materiaal is sowieso wat minder beschikbaar dan op Spotify. Geen Moke of Di-rect te bekennen.

Gelukkig doet het overgrote deel van de labels/artiesten niet moeilijk, dus verder zijn er geen opvallende verschillen met de catalogus van Spotify.

Downloadwinkel

Is het streaming deel een bedreiging voor Spotify, de downloadwinkel binnen Xbox Music is een regelrechte aanval op iTunes. Prijsverschil is er nauwelijks. Albums kosten over het algemeen €9,99 en singles €1,29. Betalen kan alleen met creditcard. Overigens is het opvallend dat je een groot deel van de albums niet eens kunt kopen, maar wel streamen. Net zoals bij iTunes blijft je creditcard aan je account gekoppeld zodat je daarna met een enkele klik muziek kunt blijven downloaden. Ik heb een nummer gekocht. Het blijkt een MP3 van 256 kbps! Microsoft heeft dus voor wat betreft de downloads hun eigen WMA laten vallen, opvallend!

Voorlopige conclusie

Microsoft heeft met Xbox Music een dienst neergezet die vooral grafisch een straatlengte voorligt op de concurrentie. Het is allemaal echt fantastisch om te zien. Daarmee heb ik eigenlijk al het grootste voordeel genoemd. De navigatie en bediening is wat wennen. Je merkt dat het meer is bedoeld voor touchscreens, maar na even zoeken heb je het snel door. Bovendien werkt het allemaal lekker soepel. De catalogus is goed, het geluid klinkt prima/ Naar verluid zijn de streams in het Windows Media Audio formaat met een bitrate van 192 tot 256 kbps.

Ik heb deze dienst inmiddels in het vergelijkend overzicht van streaming muziekdiensten opgenomen zodat je de features kunt vergelijken.

Is Xbox Music een bedreiging voor Spotify?

Ik denk dat iedereen die nu Spotify gebruikt niet snel zal kiezen voor Xbox Music. Een versie voor de iPhone en iPad is er ook nog niet, al is die wel aangekondigd. Spotify heeft beduidend meer mogelijkheden en is in die zin zeker superieur. Daar zit het gevaar niet in. Het is meer dat elke Windows 8 gebruiker min of meer vanzelf bij Xbox Music terecht komt , het is voor muziek de nieuwe Windows Media Player, maar dan een versie die al gevuld is met “alle muziek van de wereld”. Dat gaat deze dienst ongetwijfeld een hoeveelheid gebruikers opleveren waarbij de huidige 15 miljoen van Spotify in het niet valt. Spotify zal snel marktleider af zijn. De hoop van Spotify is gevestigd op expansie, anders komen ze niet uit de rode cijfers. Die expansie gaat een probleem worden, wat ik je brom. Ik zou het heel graag anders zien, maar het voelt als hopen op een wonder.

Hoe Windows 8 bevalt? Ook hier is de bediening even wennen, maar verder is het wat mij betreft een aanrader. Het loopt allemaal soepeler dan Windows 7. De opzet met tegels en apps bevalt me wel. Die € 29,99 meer dan waard.

Over Euro’s gesproken. Xbox Music heeft een betaalde versie. Die ga ik ook nog even uitproberen.( Kan de eerste maand gratis).

Iemand in de zaal met een Windows 8 smartphone?

Helaas heb ik zelf geen smartphone met Windows8 dus ik kan de mobiele versie niet zelf uitproberen? Wie heeft er één en wil zijn ervaringen delen?

Gerelateerde berichten

11 gedachten over “Eerste ervaringen Windows 8 en Xbox Music

 1. Even een aanvulling op je grootste minpunt (de beperkte zoekfunctie (alleen op artiest)): als je met je muis in de rechterbovenhoek gaat staan verschijnt er rechts een menu inclusief een zoekknop. Klik hierop en er verschijnt een zoekveld waarin je kunt zoeken op titels van nummers, albums, artiesten, etc.

 2. Kijk dat zijn waardevolle tips.Bedankt. Had ik niet ontdekt. Hebben ze wel goed verstopt.;)
  Ik zal een update aan het artikel toevoegen. 

 3. Voor Xbox-bezitters is het vast een voordeel dat ze met een Xbox een extra platform hebben om de muziek af te spelen, en wel in de woonkamer. Suggestie: ook dit platform opnemen in je vergelijkend overzicht.

  1. Op Xbox werkt het ook alleen maar als je een Gold member bent. Dus om reclameloos muziek te luisteren moet je 10 euro p/m music pass betalen, en zo’n 6 euro p/m voor het gold membership. Is al gauw 16 euro per maand om muziek in de woonkamer te hebben.

   Spotify kost 4.99 euro (excl. kosten creditcard), dan zet je in je woonkamer een HTPC neer met Windows, installeer Spotify en je hebt hetzelfde maar dan 11 euro per maand goedkoper.

   1. Voor zover ik weet hoef je geen Gold Member te zijn om het op je Xbox te kunnen laten werken. Bovendien kun je ook een jaar abo op Xbox Music nemen voor € 99,90 Dan is het  € 8,32 per maand. Een HTPC is ook niet gratis dus als je toch al een Xbox hebt….. Bovendien komen er nog apps voor iPhone etc. 

    1. Toen ik net xbox music wou starten gaf hij aan dat ik gold member moest zijn. En dat ben ik niet omdat nooit online game, dus ik kon hem niet opstarten. Doe ik dan wat verkeerd? Hopelijk gaat dat nog veranderen in de toekomst, maar is wel een minpuntje.

 4. Huh misschien een domme vraag, want ik snap het niet meer.
  Je moet toch zwz betalen voor xboxmusic om muziek te streamen??
  Je hebt inderdaad 1 maand proeftijd, maar daarna moet je toch maandelijks/ jaarlijks betalen?

 5. Hallo, ik gebruik nu ook deze dienst, en op de reclame na is het inderdaad echt super. Ik had gewoon nog een vraagje: als je op een nummer of album klikt, krijg je de optie om het te ‘kopen’ , maar ook ’toevoegen aan mijn muziek’. Wat is het verschil precies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *