Het is inmiddels vaak genoeg op deze site uitgelegd, Spotify betaalt 70% van de opbrengsten uit aan rechthebbenden. In grote lijnen gaat het als volgt: alle inkomsten uit bijvoorbeeld Nederlandse Premiumaccounts worden per maand bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal streams dat Nederlandse Premiumklanten in die maand hebben gegenereerd. Het resultaat van deze som varieert uiteraard licht, maar gemiddeld leidt het tot een vergoeding van 0,7 cent per stream door een Premiumgebruiker. Daar is niks mis mee toch? De afwijkende regeling die de grote labels hebben op basis van hun marktaandeel, laat ik voor het gemak maar even buiten beschouwing

Maar bekijk het eens op deze manier. Stel je bent helemaal weg van het nieuwe album van Ed Struijlaart. Je luistert eigenlijk alleen nog maar naar dit album. Je komt zo aan 400 streams van songs van Ed Struijlaart. Verder luister je die maand nergens anders naar. Spotify zal Ed dan 400 x € 0,007 = € 2,80 uitkeren.

Maar wacht even, 70% van mijn Premium abonnement is € 7,-. Waar blijven die resterende € 4,20? Tja, dat verdwijnt dus in de zakken van artiesten die jij helemaal niet hebt geluisterd of nog erger, van de grote platenlabels. Is dat eigenlijk wel zo eerlijk? Had Ed niet gewoon de volle 7 Euro moeten krijgen?

Zo’n systeem van vergoeding is door Sharky Laguna geopperd in een uitstekend stuk. Als er op deze manier afgerekend zou worden, kan dit zelfs leiden tot een betere beloning van minder bekende artiesten. Sharky rekent dat voor:

lagunaklik voor het grote plaatje

Mijn geld alleen naar mijn artiesten
Ik zie er wel wat in. Dat de berekening van Sharky niet helemaal sluitend is vind ik niet eens zo interessant. Als iemand meer dan 1000 songs per maand streamt is het voordeel namelijk weg, dan zakt de vergoeding onder de 0,7 cent per stream. Maakt niet uit, het voelt gewoon een stuk prettiger als je weet dat jouw geld alleen gaat naar de artiesten die jij luistert. Ik ben er voor. Wat mij betreft mag dit systeem direct worden ingevoerd.

De voorkeurspositie van grote labels 
Gaat zo’n systeem van vergoeden van streams lukken? Ik vrees van niet. Het wordt administratief een enorme klus, maar nog belangrijker: de grote labels zullen hun huidige voorkeurspositie zeker willen behouden. Ze krijgen nu van Spotify een deel van de 70% op basis van hun marktaandeel. Zelfs als in die maand niemand een nummer van dat label luistert. Wordt er wel meer wordt gestreamd dan hun marktaandeel, dan krijgen de labels daarvoor wel de vergoeding per stream die voor alle anderen geldt. Over oneerlijk gesproken….

Toch weet ik één ding zeker. Als er een streamingdienst komt die van mijn geld alleen de artiesten betaalt die ik luister, neem ik meteen een abonnement. Jij ook?