Een maand zonder muziek

Is er niet teveel muziek om ons heen? Bijna overal hoor je muziek, in restaurants, bars in de auto, in de supermarkt. Zelfs als we lezen of sporten hebben we muziek opstaan. Al die mensen die rond lopen met oortjes of koptelefoons. Gevolg is dat we muziek min of meer voor lief nemen. Meestal luisteren we er niet echt naar. Muziek is een achtergrondgeluid geworden waar je rustig doorheen kunt ouwehoeren. Is dat niet doodzonde?

Dat we ons constant onderdompelen in muziek is iets van deze tijd. Dankzij internet en de streamingdiensten kunnen we constant blijven luisteren.  Meer dan 80.000 minuten per jaar songs op Spotify afspelen is geen uitzondering. Dat betekent dat je per jaar 2 volle maanden dag en nacht naar muziek luistert. Is dat wel gezond? En dan heb ik het nog niets eens over de minuten waarin andere bronnen dan Spotify muziek leveren.

Stop met muziek afspelen

Ik las recent een nieuwsbrief van de muziekwebsite TwoStoryMelody waarin de schrijver Tom Anderson vertelt over een experiment dat hij heeft uitgevoerd. Hij is gestopt met het luisteren naar muziek tijdens zijn dagelijkse autorit van en naar het werk. 45 minuten autorijden zonder muziek op. Na een tijd begon dat te wennen en heeft hij zelfs meer bronnen uitgeschakeld. Hij ging zelfs zo ver dat hij de Spotify app van zijn telefoon verwijderde. Het voelde als een arm amputeren, schrijft hij.

Het resultaat van deze muziek detox

Na een paar muziekarme maanden ging Tom weer naar muziek luisteren.

Hij zette een oudere plaat op, eentje die hij misschien al duizenden keren had geluisterd, maar het voelde als een gloednieuwe track. Honderden details die hem nooit eerder waren opgevallen. Tranen in zijn ogen vanwege de ontroerend mooie teksten.

De muziek nam hem weer helemaal in beslag.

Tom werd weer helemaal optogen als hij naar muziek kon luisteren. Muziek werd weer iets bijzonders. Hij luisterde intenser en als hij nu met iemand anders meerijdt, voelt muziek horen als een luxe artikel.

Klinkt als iets dat ik ook wel zou willen ervaren. Maar een maand zonder muziek lijkt me wel een hele opgave.

Na Dry January een Silent September?

We hebben al een Dry January om ons alcoholgebruik te verminderen. Zullen we nu eens een maand uitroepen tot muziekarme maand. Zodat we weer echt van muziek kunnen genieten? Wat dacht je van een Silent September? Hebben we in ieder geval nog een paar maanden om ons voor te bereiden.

Durf jij deze uitdaging aan?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *