Een gratis Yamaha DX7 part 2

Altijd leuk om te merken dat je blog wordt gelezen. Nog leuker om van een lezer een geweldige tip te krijgen. Vorige keer heb ik een enthousiast verhaal getikt over WebDX, Er blijkt nog een veel betere optie dan WebDX te bestaan. Bedankt Sven voor deze tip. Het is een stand-alone versie dus een programma dat je gewoon kunt downloaden op je PC en offline gebruiken. Het is geheel gratis en heet Dexed. (Voor mij een beetje extra bijzonder want mijn oudste kleinzoon heet Dex.)

Nu had ik Dexed wel eens voorbij zien komen maar ik dacht dat het een plugin was voor het mij wat te ingewikkelde Ableton. Niks daarvan, je kunt bij de installatie kiezen of je naast het programma ook de VST plugin voor Ableton wilt installeren. Hoe mooi.

Je kunt Dexed hier downloaden. Als je toch op die pagina bent, let dan meteen even op de gratis downloads van extra packs daaronder. Daarover straks meer. Als je Dexed opent krijg je dit voor je neus:

Met een klik op Cart ( linksonder) krijg je toegang tot alle standaard meegeleverde sounds.

Je kunt de map SynprezFM open klikken om alle in de map aanwezige presets te tonen. Daar kun je voorlopig wel even verder mee uit de voeten. Je weet het, koppel een USB keyboard je kunt een echte DX7 bespelen.

Nog meer sounds nodig?

Ga dan even terug naar de download site van Dexed en kijk naar de gratis collecties. Ik heb zelf meteen maar gekozen voor de mega collection, vooral omdat die ook de originele Yamaha cartridges bevat. Om die mega collectie te kunnen downloaden moet je wel eerst even een account aanmaken, dat is nogal een gedoe maar ik heb hem binnen. Dan blijkt dat je nog een speciaal uitpakprogramma 7Zip moet installeren om de collectie uit te pakken. Zit je niet op al die toestanden te wachten, laat even een berichtje op deze site achter, dan zorg ik dat je de collectie als een normaal zip-bestand krijgt.

Hoe laad ik de collectie in Dexed?

Zorg dat je de collectie heb uitgepakt en plaats vervolgens deze map in de map Cartridges van Dexed.
De map cartridges open je het eenvoudigst door in Dexed op eerst de knop Cart te klikken en dan op Show Dir. De verkenner zal openen. Open dan de map Cartridges en plaats daarin de map met de gekozen collectie. Dan Dexed even opnieuw opstarten en je hebt meer dan genoeg sounds om de komende jaren te experimenteren.

Veel speelplezier en als ik je nog ergens mee kan helpen, laat het weten. Maar vraag niet om uitleg van al die knopjes in Dexed want daar moet ik nog steeds induiken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *