De Nederlandse ontwikkelaar Robin Aldenhoven bracht deze week Downloadify uit, een extensie voor Google Chrome uit waarmee alle muziek die je via de webversie van Spotify speelt direct als MP3 wordt gedownload. Dat veroorzaakte nogal wat ophef in de media. Google haalde deze extensie snel uit de Chrome store, maar de software was ook buiten de Chrome store te verkrijgen en zelf installeren van zo’n extensie is een peulenschil.

downloadify

Spotify zag zich daarom genoodzaakt als een haas een paar aanpassingen door te voeren om Downloadify te blokkeren. Dat is gelukt, al is het lek nog niet helemaal dicht. Downloaden is nog steeds mogelijk via de methode die ik al eerder ontdekte, enig verschil is dat het bestand nu als een FLV binnenkomt in plaats van een MP3. Niet zo’n probleem, die FLV is zo geconverteerd naar MP3.

Waarom nog downloaden?

Leuk dat het lukt om de bestanden te downloade, maar ik zit eigenlijk niet meer te wachten op een harde schijf vol MP3’s. Waarom zou ik het doen? Bijna alles staat al overzichtelijk in Spotify en begint met één klik te spelen. Al gaat dat downloaden nog zo eenvoudig, het is mij persoonlijk te veel gedoe. Nu is het altijd gevaarlijk je persoonlijke perspectief tot trend te bombarderen, maar ik bespeur dat er meer mensen zo denken. Voorbeeld: mijn vorige artikel over gratis downloaden bij de Rus” zou een jaar of 10 geleden veel meer ophef hebben veroorzaakt, nu is er nauwelijks op gereageerd. Ook in de reacties op Tweakers zie je opvallend veel mensen die downloaden niet meer de moeite waard vinden. Downloaden van muziek heeft volgens mij zijn beste tijd gehad, streamen is veel handiger. Het hoeft dus niet altijd gratis te zijn. Het is de juiste combinatie van gemak en en een goede prijs.