En opeens was het er: het downloadverbod. Het Europees Hof in Luxemburg haalde deze week een dikke streep door de redenering dat downloaden kan worden gezien als een thuiskopie.

downloadverbod

Er werd al jarenlang stevig over een downloadverbod gediscussieerd. Organisaties als Brein, Buma-Stemra en de NVPI bleven tot vervelens toe roepen dat legale initiatieven pas echt van de grond kunnen komen als het ook in Nederland verboden wordt te downloaden uit illegale bronnen. De praktijk heeft inmiddels bewezen dat het ook zonder downloadverbod kan, kijk maar naar het succes van Spotify Het bedrijf Spotify zelf mag dan nog steeds forse verliezen lijden, de muziekindustrie zelf profiteert er volop van.

Illegaal downloaden is uit en daalt waarschijnlijk net zo snel als de verkoop van CD’s. Die trend zal zich ongetwijfeld voortzetten, downloadverbod of niet. Tenminste voor wat betreft de muziek. Anders ligt het bij het legale aanbod van films en series. Daar valt nog wel het één en ander te verbeteren. We hebben Netflix maar het aanbod is toch wat beperkt. Wil je op het legale pad blijven, dan ben je genoodzaakt daarnaast nog een aantal andere abonnementen te nemen bij HBO en zo. Zitten niet veel mensen op te wachten denk ik. Het aanbod is te versnipperd. Zolang daar geen oplossing voor is zal illegaal downloaden van films en series populair blijven.

Terug naar de muziek, het onderwerp van deze site. Nu downloaden van muziek uit is en officieel verboden, is dit een mooie aanleiding om Digimuziek.nl definitief om te bouwen tot een informatiesite over legale muziekdiensten. Ik liep al een tijdje rond met dit idee, maar hak de knoop nu door. Einde van een tijdperk: stoppen met dat downloaden.