In de test van Computer Totaal komt Deezer uit de bus als “Best getest“. In eerste instantie was ik nogal verbaasd over deze uitkomst. Huh? Spotify is toch veel beter?

Een mooie aanleiding om zelf eens de in Nederland beschikbare streaming diensten op mogelijkheden te vergelijken. Dat overzicht is er inmiddels, mede dankzij de hulp van de Twittervolgers en Facebookvrienden van Digimuziek.

Ik ben daarvoor nog eens wat dieper in Deezer gedoken. Ik moet nu tot mijn spijt bekennen dat ook liefde voor Spotify blind kan maken. Dat de gratis versie niet in de schaduw kan staan van Spotify is duidelijk. Ben je bereid een betaald abonnement te nemen dan heeft Deezer heeft een aantal aantrekkelijke voordelen. Ik zal ze even op een rijtje zetten:

Webbased, geen installatie nodig

Deezer speelt in je browser. Je hoeft geen programma te installeren en kunt dus op elke computer inloggen en muziek luisteren. Handig voor op kantoor, school etc.

320 kbps ook bij een €4,99 per maand account

Bij Spotify krijg je de hoge kwaliteit stream uitsluitend voor €9,99 per maand. Deezer levert al hoge kwaliteit voor de helft van de prijs.

Uploaden eigen MP3’s en overal afspelen

Niet alle muziek is op streaming diensten te vinden. Dat is zo bij Spotify en bij Deezer. Adele, The Black Keys, The Beatles, je zult van deze artiesten zowel bij Spotify als Deezer niets of niet alles vinden. Bij Deezer kun je dit oplossen door het uploaden van eigen MP3’s. Ook deze MP3’s kun je dan streamen op elke computer waar je met je Deezer-accountgegevens inlogt. Heb je Deezer Premium+ dan stream je ze ook op je mobiel of je iPad of Playbook. Zelfs offline opslaan is mogelijk.

Je kunt zo playlists samenstellen uit muziek van Deezer en je eigen voorraad en deze playlists werken overal. Dat is overigens wel alleen op je eigen account, anderen kunnen jouw eigen MP3’s niet afspelen.

iPad app

Spotify heeft nog steeds geen eigen iPad app. Deezer heeft wel een prima werkende app voor de iPad en zelfs voor de Playbook.

Update: Spotify heeft inmiddels ook een iPad App

Offline opslaan van tracks is onbeperkt

Bij Spotify Premium is het mogelijk op 3 apparaten 3.333 tracks op te slaan. Dat is meestal ruim voldoende, maar voor degenen die meer willen, bij Deezer is het opslaan onbeperkt, mogelijk voor wat betreft het aantal apparaten, dat heb ik maar niet uitgeprobeerd.

Radiostations finetunen

Anders dan bij Spotify heeft de smartradio functie van Deezer mogelijkheden om de inhoud zelf aan te passen Je kunt artiesten verwijderen en filteren op periode en populariteit. De radiostations zijn bij Deezer ook aanwezig op de mobiele versies maar dan alleen op basis van genre.

Overzichtelijke verzameling playlists, favoriete albums en artiesten

In Deezer is het ook mogelijk in de afdeling “Mijn Muziek” een overzichtelijke verzameling op te bouwen van je playlists, favoriete albums, artiesten en Deezer radiostations. Dat is in Spotify niet mogelijk of op en minder fraaie manier.

Update 8-5-2012
Deezer zet  albums en playlists apart in de lijst in de linkerkolom en zet ze ook automatisch op alfabetische volgorde. Bij Spotify is dat een handmatige klus.

Off the record
Het is volgens de voorwaarden van beide diensten niet toegestaan met meerdere mensen tegelijk hetzelfde account te gebruiken. Doe je het toch, dan stopt bij Spotify het afspelen direct. Bij Deezer niet altijd en als dat het wel het geval is kun je de melding wegklikken en op beide apparaten verder luisteren. (gebruik geheel voor eigen risico uiteraard).

Conclusie

Die jongens van Computer Totaal hebben het nog niet zo slecht gezien. Deezer is aanzienlijk in mijn achting gestegen. Natuurlijk wint Spotify het als het gaat om die geweldige apps, de gapless playback, de crossfading bij playlists, de (grotere) catalogus, het delen van playlists en uiteraard het snelle starten van het afspelen.

Het zelf kunnen uploaden van MP3’s die niet op Deezer staan is een oplossing voor één van mijn grootste ergernissen. Ook belangrijk: Deezer heeft wel een iPad app en die werkt echt prima. Dat bij elkaar doet mij ernstig twijfelen om misschien toch op Deezer over te stappen voor het mobiele werk. Spotify zal ik zeker niet verlaten, maar omdat de echte voordelen van Spotify grotendeels beperkt zijn tot de desktopversie zou ik prima uit de voeten kunnen met Deezer Premium+ gecombineerd met een Spotify Unlimited.

Probeer zelf eens Deezer Premium+ (gratis)

Als je een account aanmaakt bij Deezer krijg je 15 dagen gratis Premium+. Overigens heb je ook bij Deezer een Facebookaccount nodig. Dat dan weer wel.

Ik ben wel benieuwd wat jullie er van vinden. Laat even een berichtje achter als het kan.