“Het enige wat telt is het aantal keren dat een track is geluisterd” Bob Lefsetz heeft een punt. Het jaarlijstje van Spotify, Spotify’s ‘Year in Music’’ geeft daarom het beste beeld van de populariteit over het afgelopen jaar. Een paar resultaten:

  • Happy van Pharrell Williams is wereldwijd het meest gestreamde nummer van 2014. In Nederland is Rather Be van Clean Bandit het meest gestreamd..
  • Take Me To Church van Hozier is uitgeroepen tot meest virale hit van het jaar. In Nederland is dat Paper Trails van Darkside.
  • Tiësto is de meest gestreamde Nederlandse artiest wereldwijd. Op de wereldwijde ranglijst staat hij op de 43ste plek.
  • De populairste Nederlandse artiest op eigen bodem is Marco Borsato. In de Nederlandse lijst van streams in 2014 staat hij op de 20ste plek.
    Waves (Robin Schulz Edit) van Mr. Probz is wereldwijd de populairste single uit Nederland. Het nummer staat op de achtste plek in de lijst van meest gestreamde tracks.
    Home van Dotan is de populairste Nederlandse single op eigen bodem en staat daarmee op de twintigste plek van meest gestreamde nummers in Nederland.

Je eigen Year in Music

Op Spotify.com/2014 vind je de meest afgespeelde nummers, favoriete artiesten en de afspeellijsten die voor jou het afgelopen jaar als ‘soundtrack’ hebben gediend. Ook kan er via de website worden ontdekt hoelang je via Spotify naar muziek geluisterd hebt in 2014, naar welke genres je het vaakst geluisterd hebt, je favoriete artiesten per seizoen en jouw meest muzikale dag van de week.

Meer cijfers

De meer dan vijftig miljoen Spotify-gebruikers hebben in 2014 in totaal tot wel zeven miljard uur aan muziek gestreamd.

Ed Sheeran is gekroond tot meest gestreamde artiest in 2014, zowel in Nederland als wereldwijd. De muziek van de Britse singer/songwriter is afgelopen jaar meer dan 860 miljoen keer gestreamd wereldwijd. De songwriter heeft ook met zijn album ‘x’ de titel van meest gestreamde album te pakken. Sinds de lancering van het album in juni is het meer dan 430 miljoen keer gestreamd op Spotify en heeft veel lovende recensies ontvangen.

In 2014 heeft Katy Perry Rihanna van haar troon gestoten. Zij is nu de meest gestreamde vrouwelijke artiest wereldwijd op Spotify. In Nederland staat ze nog steeds op de tweede plek achter Ariana Grande.

De Ierse singer/songwriter Hozier, wie door Spotify in 2013 benoemd werd als ‘Spotlight’ artiest voor 2014, had wereldwijd succes via Spotify’s Viral Chart voordat zijn nummer ontdekt werd door radiostations. Hij heeft het merendeel van het jaar in Spotify’s Viral Chart gestaan, wel 47 weken, en heeft daarom de titel van meest virale track veroverd. Take me to Church is omhoog geklommen in de wereldlijst van Spotify, waardoor Hozier één van de opvallendste artiesten is geworden van 2014. In Nederland is de meest virale track van 2014 Paper Trails van Darkside.

Pharrell Williams heeft zijn fans wereldwijd aan het dansen gekregen met het poplied van het jaar, Happy. Het nummer is het meest gestreamde nummer wereldwijd in 2014, met meer dan 200 miljoen streams. In Nederland is Rather Be van Clean Bandits het meest gestreamde nummer.

Dit jaar zijn er meer dan 733 miljoen playlists aangemaakt op Spotify, met ‘Today’s Top Hits’ als favoriete lijst met meer dan 2,3 miljoen volgers. Spotify heeft ook bekendgemaakt dat 10 oktober de ruigste dag van het jaar was. Op deze dag werd er meer heavy rock- en metalmuziek gestreamd dan op alle andere dagen van het jaar. Daar staat tegenover dat 30 mei de ‘vrolijkste’ dag van het jaar was, omdat de meeste streams uit playlists met de naam ‘happy’ kwamen.

Steve Savoca, Head of Content bij Spotify: “Dit is een fenomenaal jaar geweest voor veel artiesten uit verschillende genres op Spotify. Meer dan vijftig miljoen trouwe muziekfans hebben alleen al in 2014 naar meer dan zeven miljard uur aan muziek geluisterd. We zijn heel erg trots dat Spotify muziekfans de kans geeft om een wereld van nieuwe muziek te ontdekken, te vieren en te delen en tegelijkertijd artiesten te helpen om een nieuw publiek te bereiken.”

Hij voegt toe: “Ik wil Ed Sheeran hartelijk feliciteren voor het behalen van het meest gestreamde album op Spotify met zijn ontzettend succesvolle album ‘x’ en voor het behalen van de meeste streams als artiest in 2014 dankzij zijn trouwe fans op Spotify.”

Ed Sheeran: “Het is fantastisch om te zien dat ik boven zoveel artiesten sta, terwijl ik toch echt had aangenomen dat zij meer streams zouden behalen dan ik.”

Hozier: “Ik wil al mijn fans bedanken die naar mijn muziek geluisterd hebben en het hebben gedeeld met anderen. Spotify heeft ontzettend geholpen met het wereldwijd verspreiden van mijn muziek wat heel snel ging. Voor een opkomende artiest is dat van onschatbare waarde. Daarom wil ik iedereen heel erg bedanken voor het beluisteren en delen van mijn muziek.”