Net als bij haar vorige album heeft Adele besloten het nieuwe album 25 niet uit te brengen op Spotify, Apple Music of andere streaming muziekdiensten. Ook deze keer heeft het weer de nodige discussie opgeleverd. De reden van deze stap is duidelijk, Adele en/of haar platenbaas denkt dat het album beter verkoopt als je het niet kunt streamen. Hebben ze het gelijk aan hun kant? Als je naar de verkoopcijfers kijkt zou je zeggen van wel. Ook deze keer breekt Adele alle verkooprecords.

Toch vraag ik me af of het wel zo werkt. Ga je als betalende klant van een streaming dienst dan het album toch maar min of meer gedwongen kopen? Als je van de streaming bent koop je waarschijnlijk niet snel een CD, het is een verouderd en onhandig medium. Betaald downloaden is voor menigeen onbekend terrein, illegaal downloaden is een kunstje wat velen nog wel beheersen.

Hoe dan ook, ik heb persoonlijk een pesthekel aan deze boycot praktijken. Als betalende klant wordt je weggezet als een minderwaardige muziekliefhebber. Je hebt een kaartje voor een concert maar wordt aan de deur geweigerd vanwege je huidskleur, zoiets…

adeleblur

Stoppen met die flauwekul! Ik ga het album zeker niet kopen en neem niet eens de moeite om het illegaal te downloaden. Dan luister ik maar niet. Zoek het maar uit Adele.

Hans Handgraaf
Digimuziek.nl