Apple Music: Eerste ervaringen

Afgelopen dinsdag was het zover, Apple Music is beschikbaar. Deze nieuwe streaming muziekdienst had een beetje een valse start. Ik had verwacht dat een update van iTunes op mijn Windows PC voldoende zou zijn maar er was dinsdag nog geen update van iTunes te bekennen. Dan maar even een oude iPhone proberen, helaas deze iPhone 4 valt buiten de boot bij deze upgrade. Mijn iPad gelukkig niet dus na een volledige firmwareupgrade had ik eindelijk Apple Music aan de praat.

apple-music-logo

Op de iPad zit Apple Music verstopt onder de Muziek app. Dat was even zoeken.De oude iTunes Muziek app blijkt compleet verdwenen en vervangen door Apple Music. Niet geheel onverwacht moet je direct je creditcard koppelen om toegang te krijgen tot de gratis proefperiode van 3 maanden. Je kunt kiezen uit een individueel account (€ 9,99 per maand) of een familieaccount (€ 14,99) voor maximaal 6 personen. Dat laatste lijkt een prima aanbod maar dan moet de hele familie een iPhone of iPad hebben want op Android draait Apple Music nog niet.

De bediening op de iPad is wel even wennen.In een poging de afdeling “Voor jou” zoveel mogelijk op je muzieksmaak af te stemmen moet je door bolletjes aan te klikken je favoriete genres kiezen en een serie favoriete artiesten. Niet echt mijn ding en het resultaat is ook niet echt verrassend, maar door gebruik te maken van het “hartje” bij de songs zou je deze afdeling verder kunnen finetunen. Het echte streamingwerk vind je in de secties Afspeellijsten en Mijn Muziek waarin je muziek in je iTunes bibliotheek naadloos wordt samengevoegd met de songs, artiesten en albums die je vanuit de streamingdienst aan Mijn muziek toevoegt. Erg mooi gedaan, daar kan Spotify een puntje aan zuigen. De bestanden in je iTunes bibliotheek die op de harde schijf van je computer staan komen zelfs beschikbaar op de iPad, zodat je zelfs je “illegale downloads” kunt streamen, handig voor muziek van artiesten die nog steeds een broertje dood hebben aan streamen. Ook mooi, Apple Music kent standaard “gapless playback”. Speel je bijvoorbeeld het album Dark Side of the Moon van Pink Floyd af, dan lopen de nummers naadloos in elkaar over.

De hele interface is trouwens erg fraai maar het navigeren moet je even in de vingers krijgen, echt intuïtief is het niet. Ook mooi is dat er van vele artiesten een “Maak kennis met… playlist” in de zoekresultaten verschijnt, samen met nog een aantal door Apple Music samengestelde afspeellijsten. Ook zijn er een paar video’s beschikbaar, die je trouwens op de iPad niet full screen kan afspelen.

apple-music-afspeellijsten

Minder enthousiast word ik van de afdeling Connect, die aanvankelijk is gevuld met berichten van de artiesten die je bij het inregelen van “Voor jou” als favoriet hebt aangeklikt. Alle artiesten die je verder wilt volgen verschijnen ook in Connect.

De afdeling Radio is prominent gevuld met Beats1 Radio. Ik weet niet of er nu veel mensen op een nieuw internetradiostation zitten te wachten. Wel is het handig dat je tijdens het luisteren naar de radio songs bijvoorbeeld direct in een playlist kunt zetten.

apple-music-beats1

Ik heb nergens een optie kunnen vinden om de muziek in een lagere bitrate dan 256kbps te streamen. Zou dit betekenen dat je ook via een mobiel netwerk met 256 kbps streamt? Dan jaag je je databundel er snel doorheen.

iTunes op de desktop

Sinds woensdag is ook een nieuwe versie van iTunes beschikbaar waarin Apple Music is geïntegreerd. Is de interface van de iPad aanvankelijk verwarrend, de nieuwe iTunes is in het begin helemaal ondoorgrondelijk en onoverzichtelijk.

itunesdesktop

Playlists die ik op de iPad heb aangemaakt verschijnen niet in iTunes en ook alle albums staan onder de Afspeellijsten. Als ik Beats1 luister kan ik songs niet aan playlists etc toevoegen. zoals op de iPad. De optie is er wel maar het werkt niet. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Opvallend is dat de video’s op de desktop weer wel full screen kunnen worden afgespeeld. iTunes was toch al niet mijn favoriete programma, maar als muziekspeler op de desktop zal deze versie het zeker niet gaan winnen van de Spotify applicatie. Bij Spotify gaat het alleen om luisteren naar muziek, bij iTunes is het een lappendeken van functies. Apple gaat hier in de fout, Apple Music had een aparte applicatie moeten zijn..

Voorlopige conclusie

Apple Music voldoet zeker als muziekdienst en blinkt op de iPad uit door een bijzonder fraaie interface. De versie in iTunes is echter ver onder de maat. Echte killer features ten opzichte van Spotify zijn er niet, sterker er ontbreken diverse opties die Spotifygebruikers direct zullen missen. Playlists delen met vrienden, samen een playlist onderhouden en zien waar je vrienden naar luisteren, in Apple Music kan dat niet. Ook publiceren van een playlist op je blog via een widget kan niet met Apple Music. En wat te denken van het fantastische Spotify Connect waarmee je de Spotify app op al je apparaten onderling kunt bedienen, Android, IOS, Windows, Mac, het maakt niet uit. Apple Music zit vooralsnog binnen de Apple muren met de iTunes op Windows als enige uitzondering. Tel daarbij de betaalmuur door het ontbreken van een gratis versie en je kunt op je klompen aanvoelen dat Apple Music geen hordes gebruikers gaat trekken. Overstappen van Spotify naar Apple Music zal ook niet populair worden. Apple Music moet het vooral hebben van iTunesgebruikers die nog nooit een streamingdienst hebben gebruikt en tot op heden muziek via iTunes kochten.Dat laatste zal snel veranderen want Apple Music is zo ingericht dat je geen enkele behoefte zult voelen om nog muziek te kopen. Downloaden via iTunes is passé, in die zin maakt Apple Music een einde aan een tijdperk. Muzikanten die goed boeren door de downloads bij iTunes zullen dat in de portemonnee gaan voelen, tenminste op korte termijn.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *