2013 het jaar van de kentering?

sweden

Er wordt wat afgeklaagd over de opbrengsten van streams. Veel artiesten hebben er geen goed woord voor over en weigeren hun muziek op streamingdiensten uit te brengen. Mijn goede voornemen voor dit jaar is dat ik me er niet meer druk over ga maken. De praktijk zal uitwijzen wie er gelijk heeft. Daarom meteen maar een voorbeeld uit de praktijk.

In Zweden heeft streaming muziek in ieder geval voor een kentering gezorgd. 2012 was voor het eerst een jaar met hogere opbrengsten dan 2005. Digitaal (downloads en streams) was goed voor 63% van de verkopen en maar liefst 90% daarvan was afkomstig van streams. Ook betaald muziek downloaden is in Zweden dus duidelijk uit. Slecht nieuws voor iTunes en andere downloadwinkels.

Nederland is het nieuwe Zweden

Ook in Nederland lijkt het tij te keren. Volgens Will Page van Spotify is Nederland het nieuwe Zweden.

Onderzoeker Joost Poort  van de Universiteit van Amsterdam beschikt over cijfers die aantonen dat het illegaal delen van muziek minder populair is dan vier jaar geleden. Streaming diensten als Spotify en Deezer blijken een goed alternatief te vormen en zorgen voor een afname van het downloaden uit illegale bronnen.

Downloaden series en films neemt toe

Opvallend is dat downloaden van videomateriaal nog steeds een stijgende lijn vertoont. Niet zo gek, want er is in Nederland nog geen “Spotify voor films”, zoals bijvoorbeeld Netflix. Dat zal nog wel even zo blijven. Netflix komt pas eind 2013/begin 2014 naar Europa en het is nog maar de vraag of Nederland één van de nieuwe markten gaat worden.

@Kimdotcom heeft in ieder geval de oplossing:

Daar heeft deze grote vriendelijke reus een dik punt.

Mega

Kim Dotcom introduceerde met veel tamtam zijn nieuwe dienst Mega, waar je gratis 50 Gigabyte ruimte krijgt om bestanden op te slaan. Alle bestanden worden bij uploaden versleuteld, zodat Kim en kompanen nooit kunnen weten wat er op hun servers staat. Gevolg is dat zij daar niet op aangesproken kunnen worden. Het is allemaal de verantwoordelijkheid van de gebruikers. Deze krijgen wel een unieke code, die zij als ze dat willen met anderen kunnen delen. Klinkt prima maar Mega staat volop in de belangstelling van de copyrightpolitie zodat het me voorlopig even niet de plaats lijkt om je persoonlijke bestanden op te slaan. Voor je het weet kun je er niet meer bij zoals bij de voorganger MegaUpload. Maar Kim heeft meer plannen. Wat dacht je van MegaMovie…

En het zal me niet verbazen als hij zijn oude project MegaMusic ook weer oppakt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *