Wereldkampioen downloaden

Vorige week ontving ik een rapport van Nielsen Music met de resultaten van een onderzoek naar het wereldwijd online muziekgebruik. In welk deel van de wereld wordt er het meest onbetaald muziek gedownload denk je? Europa? De VS?

Mooi niet, bij ons en aan de overkant van het water valt het allemaal erg mee. De heavy downloaders zitten in Zuid-Amerika waar 45% van de internetters muziek downloadt zonder te betalen. Azië zit ze op de hielen met 42%.  In de VS komen ze niet verder dan 11% en in Europa passeren we net de 20% grens. Dat hebben we dan voornamelijk te danken aan de Europees kampioen downloaden: Spanje. 40% van de internetters doet daar aan gratis downloaden. Latijns-Amerika, Spanje; Spaans en downloaden gaat blijkbaar goed samen.

Opvallend: je leest in de media altijd over het “downloadprobleem” in Europa en de VS. Die latino’s blijken twee keer zo erg! Dat betekent ook dat er in de Spaanstalige sector meer gebeurt op het gebied van P2P en online muziek dan wij weten.

Doet me terugdenken aan 2002 de tijd van Weblisten. Herinner je die dienst nog? De Spaanse website die voor een schijntje MP3’s verkocht met toestemming van de Spaanse Buma-Stemra. Ook onze eigen Buma-Stemra had geen problemen met deze site.  Destijds heb ik Weblisten in Nederland zelfs nog geïntroduceerd. Helaas was de muziekindustrie spelbreker. Zij hebben Weblisten plat laten leggen. De dienst was in potentie een kip met gouden eieren, het alternatief voor P2P, maar net als bij Allofmp3 slacht de muziekindustrie zo’n kip liever, dan dat ze haar adopteren om nog jaren gouden eieren te kunnen rapen.

Zo af en toe druppelt er wat door uit het Spaanstalige deel van de wereld, zoals een tijdje terug de streaming site Musicuo. Ik dacht dit ook een Spaans initiatief was, maar deze duidelijk op Grooveshark “geïnspireerde” site komt uit Argentinië.

Tijd dat we eens verder gaan kijken dan onze Engelstalige neus lang is. Let’s get Spanish!

Het rapport van Nielsen bevat nog wel meer interessante cijfertjes over muziekgebruik via internet. Je kunt het hier downloaden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *