Een vloedgolf van publicaties over de lancering van de muziekdienst Tidal raast over het internet. Nieuw is de dienst in feite niet, Tidal draait al een tijdje, maar is opgekocht door Jay Z die de dienst in een nieuw jasje heeft laten steken. De kleur en het model van dat jasje lijkt trouwens wel heel erg op dat van Spotify, maar er hangt wel een ander prijskaartje aan. Geen gratis versie, €9,99 per maand voor 320 kbps MP3 of €19,99 voor muziek in het lossless formaat FLAC. Ook niet nieuw, de concurrent Qobuz heeft hetzelfde prijs-kwaliteitsmodel.

Wat Tidal dan wel onderscheidt van andere diensten? De dienst is eigendom van de artiesten, die aandeelhouder zijn. Dat klinkt geweldig, maar het is wel een selecte groep artiesten die financieel toch al niet te klagen heeft.

Ik heb Tidal draaien en ben er niet ondersteboven van. Extra’s als video’s en exclusieve content zijn mooi meegenomen. Dat het geluid beter is hoor ik niet echt. Behoorlijk storend is dat de tracks niet snel starten en soms opeens stoppen om te bufferen. Ik dacht dat dit aan mijn internet lag, maar ik lees dat het testteam van 3 voor 12 dezelfde ervaring heeft. Aan hun uitvoerige verslag van de eerste ervaringen kan ik eigenlijk alleen toevoegen dat ik ook de gapless playback mis cialis aus dem ausland.

De kans dat Tidal een echte concurrent van Spotify gaat worden lijkt me minimaal. Tot nu toe heeft geen enkele muziekdienst zonder gratis versie een poot aan de grond gekregen. Spotify en Deezer zijn de enige diensten die echt iets voorstellen qua aantal abonnees en daar moet de gratis instapversie welhaast zeker de oorzaak van zijn.

Betaalt Tidal echt beter?

Volgens Tidal zou deze dienst de redding voor de artiesten moeten betekenen, maar zijn artiesten buiten het selecte groepje aandeelhouders beter af met Tidal? Krijgen ze daadwerkelijk meer betaald?

Ik heb het antwoord nog niet, maar als jullie me een klein beetje helpen zal ik zo spoedig mogelijk harde cijfers publiceren. Eerder heb ik de muziek van de (inmiddels opgeheven) band Little Things That Kill op Spotify uitgebracht om de vraag “wat schuift het” te beantwoorden. Dezelfde tactiek kunnen we op Tidal toepassen.

Heb je een account bij Tidal? Speel eens een paar tracks van het album Smokescreens af. Nog geen account, je kunt Tidal gratis een maand uitproberen. (wel op tijd opzeggen).

Little Things That Kill -Smokescreens

 

De opbrengst van deze streams gaat trouwens net zoals destijds naar Stop the Traffik.