Het heeft even geduurd. De cijfers over december 2010 en de eerste maanden van 2011 zijn pas per 1 juni beschikbaar gekomen. Eindelijk het vervolg in de serie Wat betaalt Spotify?

Zagen we over de periode juli t/m november 2010 een stijgende lijn, helaas is het met ingang van december kwakkelen geblazen. De uitkering in december zakt naar 0,19 cent per play, januari wordt het 0,21, februari 0,22 en maart weer 0,21.

Spotify – Napster – 24/7 TDC Play

Eerder constateerde ik al dat Napster meer betaalt per play, in 2010 was dat 1,56 cent. In 2011 is dit gedaald tot 0,9 cent.

Tussen de resultaten zit nog een onverwachte verrassing. De muziek van Little Things That Kill blijkt ook in Denemarken aftrek te vinden en wordt daar gestreamd via de dienst 24/7 TDC Play. Deze Deense telecommaatschappij baarde al eerder opzien door hun klanten onbeperkt downloaden van muziek aan te bieden. Via deze dienst kan ook mobiel muziek gestreamd worden en dat levert een artiest maar liefst 4,81 cent per stream op in 2010. In 2011 is dat gedaald tot 3,7 cent.

Duidelijk of toch niet?
Het patroon van uitkeringen van Spotify leek duidelijk. Een min of meer vaste opbrengst per stream, geen verschil tussen streams door gebruikers van de gratis versie en streams van betalende klanten. Maar kijk  nu eens naar het onderstaande voorbeeld dat ik via Bram van Only Seven Left ontving.

Hier variëren de uitkeringen per stream ineens van 0,11 dollarcent tot 1,06 dollarcent. Hoe is dat nu weer mogelijk? Only Seven Left heeft hun muziek op Spotify uitgebracht via CD Baby. Voor Little Things That Kill heb ik gebruik gemaakt van Zimbalam. Zou het dan zo zijn dat Spotify verschillende afspraken heeft met de diverse aggregators? Wat is de reden van de sterk wisselende uitkering via CD Baby?

Zo zitten we weer met vele vraagtekens. Mocht iemand beschikken over meer informatie laat het weten.

Over een maand of drie kom ik in ieder geval met nieuwe cijfers. Dan kunnen we misschien zien wat het effect is op de opbrengst per stream.van de beperkende maatregelen (max 10 uur per maand en max 5 keer afspelen van een track)

Oproep!
Blijf in ieder geval het album van Little Things That Kill streamen. Met de band heb ik afgesproken de opbrengst te doneren aan Stop the Traffik, een organisatie die over de hele wereld strijdt tegen mensenhandel en moderne slavernij. Je steunt er dus ook nog een meer dan goed doel mee!

Ik heb overigens deze keer geen gegevens van Dittomusic over de streams van Paceshifters. Het rapportagesysteem van Ditto is momenteel niet beschikbaar vanwege een upgrade.