Wat betaalt Deezer eigenlijk aan artiesten?

Wat Spotify betaalt weten we inmiddels wel. Nu er steeds meer concurrentie komt is het interessant eens te kijken hoe het zit met de uitbetalingen van deze diensten. In mijn laatste overzicht van uitbetalingen door streamingdiensten verschenen voor het eerst een aantal streams van Deezer. Verrassend, deze dienst betaalt maar liefst €0,032 per stream, (iets meer dan drie cent) terwijl Spotify blijft hangen op €0,0042.(iets minder dan een halve cent). Dat is 8 keer zoveel! Een incident of betaalt Deezer echt structureel meer?

Om daar achter te komen heb ik contact opgenomen met het Britse label Club AC30. Zij toonden zich bereid mij inzage te geven in de overzichten van hun streams via Spotify en Deezer. Ik heb de overzichten geanalyseerd. Voor wat betreft Spotify zijn er geen verschillen met de bedragen die ik zelf heb ontvangen. Niet zo vreemd, want het blijkt dat zowel Club AC30 als ik met dezelfde distributeur werken, Zimbalam/Believe Digital. Met Spotify heeft Zimbalam blijkbaar geregeld dat er voor elke stream een zelfde bedrag wordt betaald. Het maakt dus niet uit of de song is geluisterd door een Premium, Unlimited of gratis gebruiker, elke Spotifystream was bijvoorbeeld in de maand september goed voor €0,0041.

Zo te zien is het met Deezer anders geregeld. Ik zie vijf verschillende bedragen voor de streams en ook het bedrag per land verschilt. Verreweg de meeste streams zijn van Franse gebruikers, een minimaal aantal komt van Britse Deezergebruikers. Deze Britse streams leveren € 0,025 op. De Franse cijfers zijn interessanter en geven het volgende beeld.

Ik weet trouwens niet zeker of de categorieën juist zijn gekozen. Ik heb Zimbalam om opheldering gevraagd maar tot op heden werken ze niet echt mee. Deze indeling is daarom geïnspireerd door een indeling die ik eerder zag bij de digitale distributeur Catapult.

Hoe dan ook, er is slechts één conclusie mogelijk: Deezer betaalt duidelijk meer per stream dan Spotify! Ook als ik het gemiddelde per stream bereken is deze €0,0139 nog altijd meer dan drie keer zoveel dan de €0.0042 die Spotify betaalt. Hoe is dat te verklaren?

Beperkte gratis versie van Deezer
Het komt deels door de andere opzet van Deezer  Er zijn net als bij Spotify drie abonnementen, Gratis, Premium voor €5 per maand (vergelijkbaar met Spotify Unlimited) en Premium+ voor €10 per maand (vergelijkbaar met Spotify Premium). Grote verschil is dat de gratis versie van Deezer alleen 30 seconden previews afspeelt. Volledige nummers krijg je bij Deezer alleen gratis in de radiomodus. Er zijn bij Deezer dus veel minder gratis streams, gevolg is dat Deezer voor deze gratis streams niet veel hoeft te betalen. Bij Spotify luistert 75% van de gebruikers via de gratis versie en Spotify moet al hun streams vergoeden. Dat scheelt een hoop maar toch verklaart dat nog niet alles.

Spotify Premium streams versus Deezer Premium+streams
Er zijn ook distributeurs die met Spotify een andere regeling hebben getroffen dan Zimbalam. Een voorbeeld hiervan is CDbaby. Uit hun overzichten blijkt dat ook daar door Spotify verschillende bedragen worden betaald afhankelijk van het abonnement van de luisteraar en (waarschijnlijk) het land. Kijk maar eens naar dit overzicht van de Nederlandse band Finn Silver of de spreadsheet met alle streams van de Amerikaanse celliste Zoe Keating.

In het overzicht van Finn Silver is het hoogste bedrag dat Spotify betaalt $0,0170 (€0,0130). Dat is ongetwijfeld een stream van een gebruiker van Spotify Premium. Toch is dit bedrag nog steeds minder dan de helft van de €0,0034 die Deezer uitkeert voor een Premium+ stream.

Hoe wordt het bedrag per stream berekend?
Laat ik eerst uitleggen hoe de berekening van zo’n betaling per stream werkt. De streaming dienst telt voor elke maand en elk land alle inkomsten van een bepaalde abonnementsvorm bij elkaar op en zet een percentage daarvan (70% in geval van Spotify) opzij voor de royalty’s. Dat bedrag wordt dan gedeeld door het aantal streams dat deze abonnementsvorm heeft gegenereerd, zo krijg je de betaling per stream.

Voorbeeld: Stel er zijn 100.000 Premium+ abonnementen in Nederland. Deze leveren in juli 2012 1 miljoen Euro op. 70% daarvan is bestemd voor royalty’s, dus €700.000. De Premium+ gebruikers hebben in juli 2012 20 miljoen nummers geluisterd. De rekensom is dan €700.000/20.000.000 = € 0,035 per stream.

Ik laat voor het gemak even het deel van de royalty’s dat bestemd is voor componist/tekstdichter/uitgever buiten beschouwing (het Buma-Stemra deel). Grofweg is dat 10% van de royalty’s en gaat de resterende 60% naar de uitvoerende artiesten/eigenaren van de opname. 

Spotifygebruikers streamen meer dan Deezergebruikers
Laten we dezelfde methode op Spotify toepassen. Stel er zijn 100.000 Premium gebruikers in Nederland. Ook dat levert dan in een maand 1 miljoen Euro op. Ook hier gaat 70% naar de royalty’s. Als die Spotifygebruikers ook 20 miljoen nummers luisteren, zou Spotify eveneens €0,035 per stream kunnen betalen. Toch is het bij een Premium gebruiker blijkbaar maximaal €0,013. Zou Deezer meer dan 70% betalen? Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk, want om het verschil goed te maken zou Deezer meer moeten uitbetalen dan ze binnen krijgen. Volgens mij is er maar één conclusie mogelijk: Spotifygebruikers streamen meer dan Deezergebruikers.

Spotify zelf geeft overigens aan dat hun gebruikers gemiddeld 100 minuten per dag luisteren. Dat zijn 25 songs per dag dus, 750 per maand. 100.000 gebruikers streamen dus 75 miljoen nummers in een maand. Als ik de som met deze getallen maak kom ik op €700.000/75.000.000 = €0,0093 per stream.

Waarom zouden Deezer klanten minder streamen dan die van Spotify?
Het is wel zo dat Deezer Premium+ gratis is voor klanten van Orange, een van de grootste telecombedrijven in Frankrijk. Misschien zijn deze gebruikers wat minder muziekminded, dan gebruikers die Premium uit eigen zak betalen? Nodigt het systeem van Spotify meer uit tot langer luisteren? Ik heb er geen directe verklaring voor, jij misschien?

Het gaat niet alleen om het bedrag per stream
Misschien moeten we zo ook niet vergelijken. Als ik kijk naar de inkomsten van één van de artiesten van Club AC30 in de periode december 2011 – juli 2012 krijg je dit plaatje:

De betalingen van Deezer mogen dan per stream veel hoger zijn, uiteindelijk levert Spotify op dit moment nog relatief veel meer geld op.

Ik realiseer me dat er meer factoren spelen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de bands van dit Britse label in Frankrijk minder populair zijn. Wat de reden ook is, interessant is het zeker. Ik ben benieuwd hoe dit zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Zijn er lezers die hun overzichten met uitbetalingen van streamingdiensten willen delen? Graag, zo lossen we stukje bij beetje de puzzel op.

Hoe je het ook bekijkt, als Premium+ gebruiker van Deezer weet je in ieder geval dat jouw luisterbeurten de artiesten op dit moment meer geld opleveren. Dat is nog een bijkomend voordeel van Deezer ten opzichte van Spotify.

 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Wat betaalt Deezer eigenlijk aan artiesten?

  1. Een mogelijke verklaring voor het hogere aantal streams in spotify: als je in Spotify naar de artist-view gaat en een nummer uit een album aanklikt om te luisteren, wordt niet alleen dat album gestart, maar gaat Spotify automatisch door met alle navolgende albums, dan de singles die eronderstaan en vervolgens de “appears on” lijst ook nog maar ‘s. 

    Als je in Deezer hetzelfde doet – bijv. het eerste nummer van een album aanklikken in de artist-view – speel je (wat ik persoonlijk ook zou verwachten) alléén dat album af. Met name in het scenario dat je ondertussen een keer van je computer wegloopt en de dienst in kwestie rustig doorspeelt, scheelt dat een substantieel aantal plays.

    Bij Rdio speelt het overigens niet, daar wordt na een album namelijk automatisch de “radio”-functie gestart en wordt doorgegaan met muziek in de lijn van wat je luisterde. Eigenlijk best fijn en het werkt dusdanig goed dat ik op die manier al een aantal nieuwe artiesten heb ontdekt. Maar ook goed om het aantal streams op te krikken natuurlijk.

    Sowieso zijn Deezer en Rdio meer Album/Artiest georiënteerd (met een “collectie”) dan het zuiver playlist-georienteerde Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *