De cijfers van het laatste kwartaal 2012 zijn binnen. In oktober werd er door Spotify voor elke stream €0,0051 betaald, in november was het €0,0040, tot zover niets bijzonders.

De cijfers van december zijn daarentegen ronduit sensationeel. Ik zie zelfs een stream die in één klap 71 cent heeft opgeleverd. Dat is meer dan een verkoop via iTunes! En er zijn ook diverse streams die rond de 30 cent in het laatje brengen. Ik sta werkelijk versteld. Zien is geloven, kijk maar eens naar het onderstaande plaatje:

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

 

Wil je zelf eens dieper in de cijfers duiken, hier is de gedepersonaliseerde versie van het overzicht, inclusief betalingen van Deezer en YouTube.

Mijn digitale distributeur Zimbalam heeft blijkbaar met Spotify een geheel nieuwe regeling getroffen. Altijd fijn dat ze hun klanten daarover netjes informeren (niet dus). Tot december 2012 werd er over een maand hetzelfde bedrag voor elke stream betaald, nu zie ik ineens totaal verschillende bedragen. Ze variëren van €0,0004 tot de al genoemde €0.71. Die €0,0004 is meteen een laagte record dus het is niet allemaal hosanna, maar laat ik het gemiddelde eens berekenen.

Ik kom dan in december 2012 aan een gemiddelde betaling per stream van €0,0397. Bijna 4 cent per stream, tien keer meer dan in de eerste 11 maanden van 2012! Ik ben er even stil van. Mijn grafiek ziet er nu opeens erg vreemd uit.

spotifybetalingen2012Q4

Een foutje in de rapportage? Voor alle zekerheid heb ik even een ander label benaderd en daar zien ze in hun overzichten van Zimbalam eenzelfde beeld. Hun hoogste uitbetaling per stream is zelfs 81 cent!

Wat is er aan de hand? Hoe kunnen streams opeens zoveel meer opbrengen? Hoe wordt dat in vredesnaam berekend? Verklaren kan ik het niet echt. De betaling per stream wordt normaal gesproken berekend door 70% van de opbrengsten te delen door het aantal streams. Om tot 70 cent per stream te komen zou een Premiumgebruiker niet meer dan 10 liedjes per maand moeten luisteren. Lijkt me erg onwaarschijnlijk.

Ik heb contact opgenomen met Zimbalam, want ik kan dit echt niet verklaren. Nu maar hopen dat Zimbalam dit kan (en vooral wil) uitleggen. Daar heb ik helaas slechte ervaringen mee, ik ben tenslotte maar een klant…. Zal waarschijnlijk even drammen worden, maar dit verhaal krijgt zeker een vervolg.

Update 6 maart 2012:

Zimbalam werkt niet erg mee. Na lang drammen geven ze als uitleg dat het komt door de in december gestegen reclameinkomsten… Ja kom, dat kan nooit een uitbetaling van 71 cent per stream opleveren.

Maar nu krijgt het verhaal een ander vervolg dan ik had verwacht, Ik heb mijn vragen weer herhaald en krijg nu opeens ene Juliette Charlot International Project Manager van Zimbalam op mijn dak, die mij dreigt met rechtsmaatregelen als ik de screenshot van het statement hierboven niet binnen 7 dagen verwijder!!

Onvoorstelbaar toch? Ik heb haar mijn vragen maar even opnieuw voorgelegd:

  • Waarom vertonen de afrekeningen van Zimbalam in december anders dan daarvoor opeens verschillende tarieven per stream
  • Kloppen deze bedragen wel?

Dat is alles wat ik wil weten. Laten we hopen dat Juliette het antwoord kan geven.

Mag ik meteen even een oproep doen aan andere klanten van Zimbalam of Believe Digital? Kijk eens naar je overzicht van december en vraag ook eens aan Zimbalam/Believe Digital hoe het zit. Heb je als klant toch gewoon recht op. Wat krijgen we nou!