Ik ben er nog een beetje stil van. Vraag je vriendelijk aan Zimbalam hoe het kan dat er volgens hun rapportage opeens 71 cent per stream wordt betaald. Geef je netjes aan waarom je dat vraagt, met een link naar de eerdere artikelen en dan krijg je een hele serie dreigementen over je heen. Zo blijkt maar weer, openheid is de muziekindustrie niet gewend. Ze weten gewoon niet wat ze er mee aan moeten. Dan maar de Pavlovreactie van dreigen met rechtsmaatregelen, zucht….

Gelukkig heeft Zimbalam wat ingebonden en is nu duidelijk wat er aan de hand is. Met ingang van december heeft Zimbalam andere afspraken met Spotify voor wat betreft het afrekenen van de streams. Men verlaat het systeem van het vaste bedrag voor elke soort stream (gratis, Unlimited, Premium) en elk land. Net zoals andere aggregators (distributeurs) wordt er nu voor elk land en elke abonnementsvorm een apart bedrag per stream berekend. Op wiens verzoek dit nu is gebeurd blijft vaag. Zimbalam doet het voorkomen of ze daar zelf om hebben gevraagd omdat dit gunstiger zou zijn voor hun klanten. Ik betwijfel het, het lijkt meer op een wens van Spotify. Alle andere aggregators krijgen al verschillende bedragen voor gratis en betalende gebruikers. Zie bijvoorbeeld dit overzicht van Catapult Distribution


catapult

 

Zimbalam/Believe Digital was voorzover ik weet de enige uitzondering. In het kader van de uniformiteit wil Spotify daar van af denk ik.

Hoe ze dan aan die 71 cent kwamen? Zimbalam heeft hun rapportagesysteem nog niet op de nieuwe situatie aangepast. Die 71 cent is niet voor één stream maar voor een hele serie streams door een bepaalde groep gebruikers. Het is een totaal bedrag van luisterbeurten  van een song door in dit geval Nederlandse (Premium? ) gebruikers in december 2012.

Zimbalam had dat intern alleen even nog niet gecommuniceerd. Ze gaan nu hun systeem de komende maanden aanpassen, dan kan ik alsnog zien hoe deze bedragen zijn opgebouwd. Ik ben benieuwd. 2012 krijgt dus voor wat betreft december een open einde. Mijn grafiek ziet er in ieder geval weer wat normaler uit:

2012Q4

Volgend kwartaal zal ik moeten kijken hoe ik al die verschillende bedragen per land, abonnement etc. in een overzichtelijk plaatje krijg.