Ik hou al een paar jaar bij wat Spotify aan de artiest betaalt als een gebruiker een liedje luistert. Dat was altijd een redelijk simpele klus. De distributeur die ik gebruik, Zimbalam, had met Spotify de afspraak dat voor elke stream eenzelfde bedrag werd uitgekeerd. Het bedrag varieerde alleen per maand. Of de luisteraar een betaald account had of uit welk land de luisteraar kwam, dat maakte allemaal niet uit.

Sinds december zijn er andere afspraken. Spotify heeft nu voor elk land en voor elke abonnementsvorm een apart tarief. Niet dat mijn distributeur mij daar vooraf over informeert of zo, nee zo werkt dat niet in de muziekbusiness. Het is slikken en vooral geen lastige vragen stellen.

Gevolg van deze nieuwe regeling is wel dat je een enorme lijst met een brei van informatie krijgt en dan heb ik nog maar een bescheiden labeltje… Om je een indruk te geven heb ik een gedepersonaliseerde versie van mijn laatste overzicht online gezet.

Als ik kijk naar de streams door Nederlandse gebruikers zie ik elke maand zes verschillende tarieven:

2013Q1NLrates

Maar welk tarief hoort nu bij welke abonnementsvorm? Spotify kent drie versies, Gratis, Unlimited en Premium. Waar komen dan die andere drie dan vandaan? Ik vermoed dat er aparte tarieven zijn voor streams via Spotify Radio, voor mobiel gebruik en voor streams door klanten van KPN. Dan kom ik inderdaad aan totaal 6 varianten, maar dan weet ik nog niet welk bedrag bij welke variant hoort. Even gevraagd bij Zimbalam, maar die weet het zelf ook niet – ik verbaas me nergens meer over – en verwijst me door naar Spotify.

Ik heb Spotify benaderd, tot op heden geen reactie…. Mocht er een deskundige in de zaal zijn die het verlossende antwoord kan geven graag. Dan duik ik ondertussen nog even verder in de cijfers