Er is de afgelopen week nogal wat gebeurd in de wereld van muziek op internet. Ik zal de ontwikkelingen even op een rijtje zetten.

Armin van Buuren gaat met lood in de schoenen het debat aan over auteursrechten en downloaden. Geen oplossingen, wel onbegrip en verwarring. Jammer dat downloaden weer met stelen wordt vergeleken.

Zo maar een nieuw P2P-programma: Somud. Aangekondigd als het ultieme downloadprogramma, maar een echte allrounder blijk het niet. Wel een handige BitTorrentclient met een hoop (misschien niet echt nodige) extra’s.

Spotify maakt bekend dat ze inmiddels 650.000 betalende gebruikers hebben, daarvan 90% Premium  en 10% Unlimited. Dat gaat snel.

Ik word door RTL benaderd voor een item in EditieNL over Spotify. Geen zin in een tv-optreden maar wel de nodige input kunnen geven. Vooruitlopend op de uitzending alvast de pagina over streamingdiensten bijgewerkt.  Meer over de uitzending hieronder.

LimeWire uit de lucht!
Op grond van een uitspraak van een Amerikaanse rechter moet LimeWire met onmiddellijke ingang haar activiteiten staken. De gevolgen blijken ingrijpender dan ik had verwacht. Het programma blijkt ook meteen niet meer te werken. Vreemd voor een decentraal P2P-programma. Het blijkt dat LimeWire de bui blijkbaar al zag hangen. In de laatste updates hebben ze een geheime functie verstopt waarmee het programma op afstand onbruikbaar kan worden gemaakt. Alleen oude versies (versie 4 en ouder) blijken nog gewoon te blijven werken. Opvallend dat het erg rustig blijft onder de gebruikers. De populariteit van downloaden is duidelijk sterk afgenomen.

EditieNL zend een test uit waarin Spotify wordt vergeleken met Grooveshark. Kijk en oordeel zelf.

RTL besteedt dezelfde avond meer aandacht aan Spotify in het RTLnieuws. Onderstaand een video van dit item.

Onderzoek van jongerencommunity Habbo Hotel onder 47000 jongeren: slechts 4% Nederlandse jongeren koopt muziek online, 53% streamt,  37% downloadt. Streamen is de toekomst zo lijkt het. Jammer dat niet verder is onderzocht welke sites en programma’s er voor streamen en downloaden worden gebruikt. Mijn inschatting is dat streamen via YouTube het meest populair is.

Spotify laat weten dat ze in de eerste 8 maanden van 2010 30 miljoen  aan de rechthebbende artiesten en labels hebben uitbetaald. Toch blijven deze uitbetalingen de gemoederen bezighouden. Ik blijf op jacht naar meer concrete gegevens. Helaas heb ik ook van de artiesten die via mijn “label” op Spotify zijn uitgebracht nog geen geen concrete cijfers. Ik hoop binnenkort meer te kunnen vertellen.