De tijd gaat snel. Eerst konden we niet wachten en vandaag is Spotify al weer een jaar beschikbaar in Nederland.

Spotify viert hun verjaardag met een playlist samengesteld door De Jeugd Van Tegenwoordig, de meest populaire Nederlandse groep op Spotify.

Hoeveel gebruikers heeft Spotify nu in Nederland?
Ondanks wat aandringen wil Spotify geen concrete cijfers prijsgeven. Hun PR Manager, Sofie Grant, liet mij weten dat ze geen onderverdeling per land maken. Ik liet Sofie weten dat ze dan hun hoofd Marketing op staande voet moeten ontslaan en bood aan mij de totale cijfers te sturen. Dan maak ik zelf de onderverdeling wel. Mocht niet baten, ze willen geen cijfers publiceren om druk van buitenaf te voorkomen. Ze zijn nog nieuw en hebben meer tijd nodig om hun positie in de markt te verstevigen en het merk op te bouwen.

Het blijft dus bij de vage “tienduizenden nieuwe klanten per maand” die op hun blog wordt genoemd. Laat ik voorzichtig zijn en uitgaan van 20.000 per maand. Dan kom je over een periode van een jaar aan 240.000 gebruikers in Nederland.

Kan dat kloppen? Als ik zo om me heen vraag zijn er nog maar weinig mensen die Spotify kennen, laat staan gebruiken. Veel meer dan 240.000 kunnen het er niet zijn toch, of vergis ik me?

Als inderdaad 57  procent daarvan een Premium account heeft, zal Spotify zeker blij met ons zijn en steken ze terecht de Nederlandse vlag uit.