Het afgelopen weekend stroomde het internet vol met berichten dat Spotify zwaar in de financiële problemen zit. Dat allemaal dankzij een publicatie van het Amerikaanse financieel analysebureau PrivCo. Volgens dit bureau tonen de huidige cijfers aan dat het businessmodel van Spotify onherroepelijk tot een faillissement zal leiden. Spotify zou op dit moment voor elke Euro die zij binnenkrijgen 98 cent moeten doorbetalen als royalties. Van die resterende 2 cent kun je geen bedrijf runnen natuurlijk. Spotify zelf heeft al meerdere malen duidelijk aangegeven dat zij 70% van de verdiensten doorbetalen voor de royalties. Waar PrivCo die resterende 28% vandaan haalt is mij niet helemaal duidelijk. Ze rekenen zo te zien ook kosten mee bij de berekening van dit percentage. “Costs of sales” wordt zo gelijk gesteld aan royalties. Ook niet nieuw trouwens, de New York  Times opperde al dat je het ook zo zou kunnen berekenen. Of dat helemaal zuiver is? Geen idee, ik ben geen financieel expert. Wat de waarde is van de analyse van PrivCo? Ik zal geen oordeel vellen, ik heb mijn twijfels, maar daar hou ik het verder bij. Een analist van Billboard schetst in ieder geval een wat ander scenario

Geen reden tot paniek

Dat Spotify verlies lijdt is geen verrassing, de cijfers over 2011 waren in augustus al bekendDe aanhoudende verliezen baren Spotify geen zorgen. CEO Daniel Ek heeft al eerder aangegeven dat de focus ligt op expansie. Dat kost ook de komende jaren een hoop geld. Spotify hoopt dit jaar ook te kunnen starten in Canada en richt zich vervolgens op Azië en Zuid-Amerika. Het maken van winst heeft de komende jaren geen prioriteit. Spotify heeft dankzij een aantal investeerders genoeg vet op de botten en kan de verliezen de komende jaren nog makkelijk hebben.

Anders dan de berichtgeving van diverse media misschien doet vermoeden zal Spotify de komende jaren je nog gewoon al die fijne muziek blijven leveren. En daarna? Spotify is dan zo waarschijnlijk zo groot dat labels niet meer zonder kunnen. Die hebben er alle belang bij om Spotify in leven te houden. Als Spotify omvalt stort het kaartenhuis van de muziekindustrie in. Dan maar genoegen nemen met wat minder dan 70% royalties en Spotify is in één klap winstgevend. Zo simpel is het.

Tenenkrommende artikelen

Ik heb me wel geërgerd aan de manier waarop diverse sites verslag hebben gedaan. Menig artikel was een snelle kopieer/plakactie met een paar zelf verzonnen regeltjes er bij en klaar. Fact checking is dan misschien wel een modern woord maar er wordt niet aan gedaan. Het verhaal van PrivCo wordt zonder enig verder onderzoek overgenomen en aangevuld met onzin als betalingen van 0,00966947678815 dollar per stream wat Spotify ook te karig zou vinden. Ik zal het je sterker vertellen: Spotify betaalt nog minder, namelijk €0,004 per stream, “I kid U not” Dus Spotify belazert de kluit? Nee, gelukkig valt dat weer wel goed uit te leggen.