Vorige week was ik aanwezig bij Music ‘n’ Social Media. Geweldig interessante presentaties van onder andere Shazam, Rijn Vogelaar, Niels Aalberts en Only Seven Left. Ook Spotify was aanwezig en zo waar sneed Will Hope, Director Label Relations bij Spotify, het onderwerp van de uitbetalingen aan. Jammer dat zijn presentatie nog niet online staat, maar ik zal een paar interessante feiten alvast aan jullie doorspelen.

“Spotify betaalt 70% van de inkomsten door als royalty’s”

Will Hope gaf daarbij het voorbeeld dat ik ook vaak hanteer. Als je een Premium abonnement hebt, wordt van de €10,- die jij schuift €7,- doorbetaald aan royalty’s. Goed om te weten. Ik hoopte even dat hij de rekensom nog even verder zou maken, maar blijkbaar is het uitrekenen van de uitbetaling per stream geen goede PR. Spotify noemt liever de totaalbedragen per jaar die in de miljoenen lopen dan de fractie van een cent die per stream wordt uitgekeerd. Jammer want juist dat laatste valt bij bij velen verkeerd. Menig artiest schrikt van zo’n bedrag achter de komma en denkt dat Spotify de kluit belazert. Ik kan daar wel inkomen, maar toch zijn die minieme bedragen wel te verklaren en eigenlijk heel logisch.

“De gemiddelde Spotifygebruiker luistert 100 minuten per dag”

Bedankt Will! Voor mij nieuwe en heel bruikbare informatie. Eindelijk een beetje houvast. Daar kunnen we verder mee rekenen. Als ik aanneem dat een song gemiddeld 4 minuten duurt, kun je in 100 minuten 25 songs luisteren. 25 songs per dag betekent dat de gemiddelde gebruiker per maand 750 songs streamt.

€7,00 gedeeld door 750 streams geeft  €0,0093 per stream

Meer zit er eenvoudigweg niet in. Alleen als de abonnementsprijs omhoog gaat of gebruikers minder gaan streamen zou het bedrag hoger kunnen worden. Minder streams lijkt me niet fijn voor artiesten en zitten de gebruikers te wachten op hogere abonnementsprijzen? Dat scenario kan wel in de prullenbak.

Goed, maar Spotify betaalt helemaal geen €0,0093 per stream. Het is gemiddeld €0,0040, iets minder dan een halve cent. Klopt, Spotify heeft niet alleen klanten die maandelijks 10 Euro betalen, er zijn ook Unlimited gebruikers van 5 Euro per maand en 11 miljoen gebruikers die helemaal niets betalen  Ook voor de streams door gratis gebruikers worden netjes de royalty’s afgedragen, waarbij de reclameopbrengsten de te verdelen pot vormen. De reclameopbrengsten zijn lager dan die uit abonnementen. Mocht je daar aan twijfelen, kijk maar even in de jaarcijfers van Spotify.(pdf) Dat haalt de gemiddelde uitbetaling per stream uiteraard omlaag, waardoor de uitvoerende artiest (of het label) zo’n €0,0040 cent per stream ontvangt.

Ik weet ook wel dat mijn berekeningen kort door de bocht zijn. Je kunt je bijvoorbeeld nog afvragen of Premium gebruikers niet meer streamen dan gratis gebruikers. Er zijn ook gebruikers die via KPN of XS4ALL gratis Premium krijgen en die streamen misschien weer wat minder. Hoe zit het dan met al die verschillende deals die labels en distributeurs hebben? Pak de rekenmachine er maar even bij, je zult zien dat het allemaal niet veel uitmaakt. Een stream zal altijd een miniem bedrag opleveren, kwestie van wennen. Vele kleintjes kunnen één grote maken. Om een extreem voorbeeld te noemen: Mumford & Sons werd in de eerste week na de release van hun album alleen al in de V.S. 8 miljoen keer gestreamd. 8 miljoen streams is toch goed voor zo’n slordige  €32.000. En dan te bedenken dat er in de V.S. nog slechts 3 miljoen Spotifygebruikers zijn (in Nederland 1,6 miljoen).

Voor de volledigheid: er wordt ook auteursrechten betaald aan Buma/Stemra en vergelijkbare organisaties voor de rechten van de componist, tekstdichter en uitgever. Dat is bij benadering een tiende van het bedrag dat de uitvoerend artiest per stream krijgt, dus een nulletje extra: €0,0004. Totaal wordt er dus gemiddeld per stream ongeveer €0,0044 uitgekeerd.
 

Belazert Spotify de kluit en steken ze een hoop geld in eigen zak over de rug van de artiesten? Leg mij dat dan eens uit!