De laatste jaren was het redelijk stil in P2P-land, er doken geen spectaculaire nieuwe programma’s op. Vorige week werd de stilte opeens doorbroken door Somud , door diverse sites aanbevolen als het ultieme downloadprogramma.

We hebben Soumud uitgeprobeerd. Het blijkt voornamelijk een uiterst handig BitTorrentprogramma dat op het eerste oog uitermate geschikt is voor beginners. Probleem bij torrents is namelijk dat je eerst op een torrentsite moet zoeken en pas daarna met je programma de download kunt starten. Somud heeft dit probleem opgelost door een zoekmachine in te bouwen. Je kunt binnen Somud zoeken op en aantal grote torrentsites. Zodra de resultaten zijn verschenen  kun je met één klik de download starten. Een kind kan de was doen. Toch zit daar een gevaarlijk kantje aan, daarover verderop meer.

Meer opties:
Somud heeft meer aan boord dan alleen torrents downloaden:

  • downloadmanager voor mediabestanden (mp3, wma, wmv etc.)
  • webvideo downloaden en afspelen
  • afbeeldingen downloaden
  • video-opnames maken van je scherm
  • geluid opnemen van je geluidskaart of een microfoon
  • converteren van audio- en videobestanden

En dat allemaal gratis en voor niets, maar of je nu op al die extra opties zit te wachten….. Bovendien wordt de interface er niet echt overzichtelijker van.

Conclusie:

Somud is zeker zeer gebruiksvriendelijk, makkelijker kun je het downloaden via torrents niet maken. Nadeel is dat hierdoor binnenhalen van schadelijk materiaal op de loer ligt. Er zijn neptorrents in omloop die een heel ander bestand downloaden dan je verwacht of torrents met virussen of trojans. Gebruik je een torrentsite, dan kun je via de commentaren van gebruikers nog wel checken of de torrent te vertrouwen is. Deze controle is via Somud ook wel mogelijk via de link naar de bijbehorende torrentsite, maar menig argeloze beginner zal deze stap achterwege laten. Het torrentprincipe brengt verder met zich mee dat je tijdens het downloaden ook uploadt (wat illegaal is) en na de download blijft uploaden totdat je dit handmatig stopt. De extra features zijn op het eerste oog indrukwekkend, maar wij vragen ons eerlijk gezegd of daar echt wel behoefte aan is.

Voorzover wij  kunnen nagaan is Somus virusvrij en wordt er geen spy- of adware geïnstalleerd.

www.somud.com