Living Colour, Curtis Mayfield, Tim Knol, Beck, Faith No More, Queens of the Stone Age, Wilco, Big Star en The Black Keys; allemaal artiesten die de keuzelijst van de Top 2000 dit jaar niet hebben gehaald. De voorselectie die is gemaakt door de redactie van Radio 2 mist daarmee veel klassiekers. Althans, volgens de bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes. Zij stellen daarom een alternatieve lijst samen met liedjes die – ten onrechte – buiten beschouwing zijn gebleven.

Ondergewaardeerde Liedjes is een blog over liedjes die te weinig aandacht krijgen. In de stemweek van de Top 2000 schreven de bloggers al over de nummers die niet hadden mogen ontbreken in de voorselectie. De vele reacties die dit artikel opriepen waren de aanleiding om een alternatieve lijst samen te stellen: de Snob 2000.

De keuzelijst voor de Snob 2000 is samengesteld door de bloggers zelf, mede op basis van reacties van de lezers – en bestaat dus alleen uit liedjes die de selectie van de Top 2000 niet haalden. “We begrijpen ook wel we dat de redactie een keuze moet maken uit het enorme aanbod van zestig jaar popmuziek”, aldus Freek Janssen, een van de initiatiefnemers. “Maar het is toch vreemd dat je kunt kiezen uit drie nummers van Lisa Lois, vier liedjes van Bananarama, zes van John Denver en dertien van Guus Meeuwis, maar dat er niet één nummer bij staat van Franz Ferdinand of The Smashing Pumpkins. De doelgroep van Radio 2 bestaat dan wel uit mensen die vooral luisteren naar de muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, maar niet alleen de liedjes uit de periode daarna komen er bekaaid van af: ook Curtis Mayfield heeft de selectie niet gehaald. En ook al krijgen stemmers de mogelijkheid om zelf een vrije keuze in te voeren, deze liedjes maken toch echt minder kans om de lijst te halen. Radio 2 laat daarmee volgens ons zien dat de Top 2000 geen lijst is voor heel pop-minnend Nederland.”

Op de Snob 2000 kan nog tot 15 december worden gestemd via deze link. De top 20 wordt op 26 december gedraaid tijdens het programma Skoopavond van On Air Radio, en komt ook aan bod op Ondergewaardeerde Liedjes.

Leuk initiatief, dat vraagt om een bijbehorende playlist. Daarom hier de Snob 2000 Spotify Keuzelijst, voor als je denkt, hoe ging ie ook alweer?

Heb je geen Spotify? Installeer Tomahawk en klik daarna op deze link. In Tomahawk heb je dan meteen de volledige lijst, want helaas, niet alles staat op Spotify.