De afgelopen week was er veel aandacht voor de Pono Player een initiatief van Neil Young om een eind te maken aan het tijdperk van de muziek in de vorm van een zwaar gecomprimeerd bestand als MP3. Neil gaat voor topkwaliteit in de vorm van het bij audiofielen populaire FLAC-formaat en een speciale draagbare speler. Jammer dat het hele systeem is gebaseerd op het ouderwetse downloaden. Albums gaan bovendien tussen de 15 en 25 dollar kosten. Ik ben bang dit hem niet gaat worden.

Meer kans van slagen maakt de Franse dienst Qobuz die begin dit jaar ook in Nederland beschikbaar is gekomen. Qobuz is de eerste dienst die je muziek in FLAC-formaat laat streamen. Daar hangt wel een prijskaartje aan, een Qobuz HiFi abonnement kost € 19,99 per maand. Wil je alleen klassieke muziek luisteren dan is het maandbedrag € 14,99. Ook een jaarabonnement is mogelijk, je krijgt dan 2 maanden gratis.
Verder biedt Qobuz ook goedkopere abonnementen waarmee je uitsluitend 320 kbps MP3 kunt streamen, maar dat is denk ik minder interessant.

Qobuz is beschikbaar op de desk/laptop, smartphone, tablet en Sonos-systemen. Daar raken we al direct een zwak punt want je wilt die geweldige kwaliteit natuurlijk via je HiFi-installatie kunnen streamen. Dat is nu alleen voorbehouden aan bezitters van een Sonos-systeem. Gelukkig ben ik in het bezit van een Minix Neo X5 mini die via een optische kabel met mijn stereo is verbonden. Op deze manier speel ik ook Spotify via mijn stereo af. Op zo’n apparaatje kun je de Androidversie van de Qobuz app installeren en zo heb in één klap een hele albumcollectie in CD-kwaliteit tot je beschikking, dat voelt best goed.

qobuz android app


Ik heb Qobuz nu bijna een maand in huis en ben er best tevreden mee. De geluidskwaliteit is inderdaad geweldig. De catalogus is prima, opvallende hiaten heb ik niet kunnen vinden. Alle basisfuncties van een streamingdienst zijn aanwezig alleen de zoekfunctie is een beetje schimmig, zeker op de Android app, die op wel meer punten voor verbetering vatbaar is. De desktopversie werkt verreweg het soepelst. Er is een optie om je playlists van Spotify of Deezer te importeren, maar de resultaten daarvan zijn nogal teleurstellend.Ook offline opslaan (importeren) in FLAC is mogelijk.Gaplessplayback is eveneens in te stellen.

Toch zijn er naast de geluidskwaliteit nog een aantal opvallende extra’s.

CD-boekjes en extra info beschikbaar

Van een beperkt aantal albums is ook het CD-boekje beschikbaar, zodat je songteksten en alle informatie tijdens het luisteren kunt lezen.

qobuz cd-boekje

Vooral op de desktop-versie van Qobuz werkt dat erg prettig.

qobuzcdboekjedesktop

Ook extra info over de meespelende muzikanten, producer, componist enz. is soms beschikbaar.

Magazine, nieuwsbrief, podcast en video’s

Op de mobiele versies van Qobuz heb je direct toegang tot diverse artikelen over HiFi-apparatuur, podcasts en video’s. Ook de nieuwsbrief van Qobuz kun je binnen de applicatie lezen.

Qobuz artikelen


 

Kortom er valt met Qobuz een hoop te genieten voor de muziekliefhebber.

De grote vraag is nu, is dit me € 19,99 per maand waard? Ik denk daar nog even over na en plak er nog een maandje aan vast.

.