Ik ben de afgelopen week lekker aan het spelen geweest met Tomahawk. Ik merk dat niet iedereen echt onder de indruk is geraakt van de mogelijkheden van dit programma, maar misschien denk je er anders over na het lezen van dit artikel? Heb je een site of blog over muziek, dan moet je zeker verder lezen.

Een universele playlist op je site of blog publiceren

Laat ik de playlist van Carte Blanche als voorbeeld nemen. Deze wordt elke week gepubliceerd inclusief een link naar de Spotifyplaylist, maar helaas is de lijst op Spotify nooit compleet. Dat kan Tomahawk voor het grootste deel oplossen en ook voor de bezoekers die geen Spotify hebben levert Tomahawk een direct afspeelbare playlist.

Ik heb van deze playlist een zogenaamde XSPF gemaakt. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een lijstje met de namen van de artiesten en de titels. Je hoeft verder niets op te zoeken, dat regelt Tomahawk. Met behulp van Excel en de export naar XML functie en wat knip en plakwerk is dat eigenlijk zo gedaan.

Testen?
Installeer Tomahawk en activeer een paar resolvers (zie deze handleiding)

Klik op de volgende link: Playlist Carte Blanche 20 april 2012 Kijk wat er gebeurt. Tomahawk start en….

Kijk, de hele lijst en alle songs die op Spotify niet zijn gevonden staat er (op één na) ook bij.

Maar wat nu als je geen Spotify (Premium) hebt? Geen probleem, dan krijg je dit:

Wat meer gaten, maar toch nog redelijk compleet toch? Door wat te experimenteren met in- en uitschakelen van de Resolvers in Tomahawk kun je de resultaten mogelijk nog wat verbeteren.

Mooi of niet? Er zitten wel eens wat missertjes tussen (vooral bij Soundcloud en YouTube), maar over het algemeen zijn de resultaten redelijk betrouwbaar.

Je enige wat je hoeft te hosten is een XSPF-bestandje van 4kB.

De Tomahawklet

Deze bookmarklet kan in principe van elke site met een lijst met songs een playlist bakken. Even uitproberen?

Ga naar tomahawklet.com en sleep de Tomahawklet naar de bladwijzerwerkbalk (werkbalk Favorieten) in je browser.

Geen bladwijzerwerkbalk? Activeer deze via Opties (Firefox) of Beeld->Werkbalken->Werkbalk Favorieten (Internet Explorer)

Ga nu eens naar www.xfm.co.uk/onair/playlist/recent en klik op de Tomahawklet. Resultaat:

Je kunt de songs nu allemaal afspelen, zelfs direct in je browser. Mocht dat niet lukken klik dan op Send to: Tomahawk Dan pikt Tomahawk ze allemaal op als een playlist.

Dit werkt helaas nog niet op alle sites. Op http://www.tomahawk-player.org/ecosystem/tomahawklet vind je een overzicht van de sites die door de Tomahawklet worden ondersteund.

Zelf een voor de Tomahawklet geschikte site maken? Hier is de code te vinden

Ik ben zelf wat aan het experimenteren geweest met deze pagina als resultaat. Even de Tomahawklet er overheen en je kunt de playlist van 3FM terugluisteren.

Playlists importeren en converteren

Nog een leuke functie. Misschien zie je op internet wel eens playlists voorbijkomen van diensten die in Nederland niet beschikbaar zijn. Neem bijvoorbeeld een playlist van de dienst Rdio In Nederland niet beschikbaar.

Voorbeeld van een playlist http://www.rdio.com/#/people/Harvest/playlists/752740/Harvest_+_Television/

Heb je niks aan dacht je? Klik in Tomahawk eens op New Playlist-> Create Manual Playlist.

Sleep die link naar het lege venster.

en…….

Jij kunt deze Rdioplaylist nu ook luisteren. Handig of niet?

Je kunt trouwens Spotifyplaylists, Rdioplaylists en iTuneslinks ook direct in de Queue gooien en luisteren. Zie de demo in de video hieronder.