Een maand geleden werd LimeWire uit de lucht gehaald. In het verleden zag je daarna al snel een verplaatsing naar een ander P2P-programma. Na het verdwijnen van Napster was iedereen in no time aan de KaZaA en toen dit programma zijn populariteit verloor werd LimeWire de onbetwiste marktleider voor de MP3-downloads. Vooralsnog is er in Nederland geen grote migratie te bespeuren.

Neem de nummer 1 uit de Nederlandse iTunes Top 10:  Ben Saunders, de publiekslieveling van The Voice of Holland, met “If you don’t know me by now” . Binnen een dag op nummer 1; normaal gesproken zou je zo’n populaire song direct op de P2P-netwerken zien opduiken. Ik heb even een rondje langs de velden gemaakt:

Ben Saunders – If you don’t know me by now Lange Frans & Thé Lau – Zing voor me
Frostwire 0 resultaten 0 resultaten
LimeWire Pirate Edition 0 resultaten 0 resultaten
Bearshare Lite 0 resultaten 0 resultaten
Shareaza 0 resultaten 0 resultaten
Ares 0 resultaten 9 resultaten
Soulseek 0 resultaten 0 resultaten
BitTorrent/Pirate Bay 0 resultaten 0 resultaten

Dat deze song op zowel FrostWire,LimeWire PE, Shareaza als Bearshare ontbreekt is niet verwonderlijk. Al deze programma’s maken gebruik van hetzelfde netwerk (Gnutella). Door het wegvallen van de miljoenen LimeWiregebruikers is de bevolking op dit netwerk gedecimeerd. Slechts een kleine minderheid van de ex-LimeWire gebruikers heeft de weg naar LimeWire Pirate Edition of Frostwire te vinden en als ze daar komen haken ze waarschijnlijk af omdat er met zo weinig gebruikers nauwelijks aanbod is. Het is zelfs zo erg dat er, met uitzondering van wat valse spamresultaten, helemaal geen MP3’s van Ben Saunders te vinden zijn. Op Ares zijn wel wat songs van onze getatoeëerde vriend beschikbaar, maar Ben’s nummer 1 hit op het moment van schrijven van dit artikel niet.

Ik heb de test ook nog even een ander Nederlands product uitgeprobeerd. Zoeken naar “Zing voor me” van Thé Lau en Lange Frans gaf vrijwel hetzelfde beeld, alleen op Ares is deze track wel te vinden.

Waar wordt Ben dan gratis gedownload?
Ik trof zijn track wel aan op de nieuwsgroepen. Het downloaden via nieuwsgroepen is alleen net even te moeilijk voor het grote publiek, dus deze bron zal niet massaal worden aangeboord. Op de filehostingsites als MegaUpload dan? Ik heb zijn versie van “If you don’t know me by now” er niet aangetroffen.

Conclusies
Ik had al de indruk dat downloaden van MP3’s op zijn retour was. De eliminatie van LimeWire heeft dit proces nog eens versneld. Ares is de nieuwe leider van deze behoorlijk gekrompen markt.

Streamen is in, waarbij YouTube nu the place to be is. Ben is er in ieder geval in overvloed te vinden. RTL4 en andere rechthebbenden hebben waarschijnlijk een dagtaak aan het laten verwijderen van deze video’s. The Voice of Holland heeft aangetoond dat het faciliteren van impulsaankopen loont. Tijdens de uitzending van vrijdag waren de volledige versies van de songs al in iTunes te koop. Daar is blijkbaar massaal gebruik van gemaakt. De muziekindustrie zal hier hoop uit putten. Of dat terecht is? De toekomst zal het leren.